Fred.Olsen is klaar voor de grootste wind turbines

Voor de multi MW turbines, zoals de nieuwe turbines van GE, Siemens en MHI-Vestas, zijn er voor de offshore windindustrie grotere installatie schepen nodig. Deze turbines met een Rotordiameter van meer dan 150 meter en torens hoger dan 70 meter met een hub hoogte boven de 100 meter vereisen grotere schepen dan waar de eerder geïnstalleerde 3-4 MW turbines inpassen.

Fred. Olsen Windcarrier, eigenaar van de ‘Brave Tern’ en de ‘Bold Tern’ heeft nu de ‘Brave Tern’ geüpgrade tot deze klasse om dit grotere installatiewerk uit te kunnen voeren. In de zomer van dit jaar zal ‘Bold Tern’ dezelfde upgrade krijgen.

De upgrade van ‘Brave Tern’ is op de werf van Franklin Offshore Europa in Rotterdam gedaan. De legs zijn met 14 meter verlengd naar 92,40 meter. De kraan is aangepast om in de toekomst de giek te kunnen verlengen met nog eens 20 meter en met het nieuwe A-frame heeft nu een hefhoogte van 120 meter en een lift radius van 35-40 meter. Het schip kan straks 4 volledige Multi MW turbine sets bestaande uit torens, nacelles en bladen vervoeren om te installeren.

Deze zomer gaat ‘Brave Tern’ naar Block Island Wind Farm om de GE Haliade 6 MW turbines op het eerste offshore windpark in de Amerikaanse wateren te installeren. Tot die tijd zal ze worden ingezet op korte O&M werkzaamheden in Europa.

Meer… Fred. Olsen Windcarrier