Fregat onderweg naar NAVO-vloot

Het marineschip Zr. Ms. Tromp is vanmorgen uit Den Helder vertrokken om zich te voegen bij een van de permanente NAVO-vlootverbanden. Het luchtverdedigings- en commandofregat blijft tot juni bij de Standing NATO Maritime Group 2 op de Oostzee.

Eind juni vaart de Tromp naar het andere vlootverband, de Standing NATO Maritime Group 1. Die bevindt zich in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Hier blijven de Nederlanders tot eind augustus.

Ter geruststelling
De vlootverbanden bestaan al langere tijd, maar de vloot op de Oostzee past goed binnen de geruststellende maatregelen die de NAVO heeft afgekondigd. Dit gebeurde na de annexatie van de Krim door Rusland. Gesteld werd dat meer militaire en maritieme aanwezigheid in de regio is gewenst. Dit onder meer ter geruststelling van de Baltische partners van de NAVO.

Mooi oefenmoment
De multinationale vlootverbanden vormen de maritieme component van de snelle reactiemacht van de NAVO. Dankzij deze permanent parate NATO Response Force kan het bondgenootschap snel en flexibel reageren op veiligheidssituaties. De vlootverbanden nemen ook deel aan lopende NAVO-operaties en verzamelen inlichtingen in de regio. Daarnaast vormen ze een mooi internationaal oefenmoment voor de verschillende deelnemers.

Zr. Ms. Tromp
Zr. Ms. Tromp is een luchtverdediging- en commandofregat van de De Zeven Provinciën-klasse. De verdedigingsfunctie houdt in dat het schip een compleet vlootverband kan beschermen tegen dreigingen uit de lucht. De commandofunctie houdt in dat het schip aan boord de voorzieningen heeft voor een volledige operationele staf van een compleet vlootverband.

Meer… Defensie