Frigate ‘Shtandart’ beëindigt haar bezoek aan Nederland in Harlingen

Sinds 16 augustus jl. heeft ‘Shtandart’ al in diverse havens in Nederland aangelegd en weer veel bezoekers aan boord verwelkomt. Na een succesvol begin in Makkum, een zeilreis van Den Helder naar Oostende, het bijwonen van Sail de Ruyter in Vlissingen en een aantal ‘tussenstops’ is het tijd om de reis naar thuishaven St. Petersburg aan te vangen. De laatste Nederlandse aanlegplaats van 2007 is Harlingen tijdens de Visserijdagen, waar ‘Shtandart’ op 30 augustus vroeg in de ochtend zal afmeren. Op de valreep van een, voor de geschiedenis van het schip en bouwer, belangrijke periode. Op 25 augustus is het namelijk precies 310 jaar geleden dat tsaar Peter de Grote (incognito) in Nederland aankwam om het vak van scheepstimmerman te leren. 5 maanden later ontving hij een getuigschrift waarin werd verklaart dat Peter een bekwaam scheepstimmerman is, die heeft bewezen in staat te zijn schepen te bouwen en ontwerptekeningen te maken. Een paar jaar nadat hij zijn opleiding had voltooid ontwierp en bouwde hij in 1703 zijn eerste Russische marineschip: ‘Shtandart’.

Tijdens de Visserijdagen van Harlingen is het schip opengesteld voor bezoek. Op vrijdag 31 augustus bestaat de mogelijkheid om in te schrijven voor een vaartocht op dit historische schip. Meer informatie en reserveringen: www.visserijdagenharlingen.nl.

Op 1 september 1697 werd ter ere van de tsaar in Amsterdam op het IJ een spiegelgevecht georganiseerd waaraan zo’n 100 schepen/jachten deelnamen. Peter de Grote nam aan boord van het vlaggenschip de parade af, waarna de strijd op het water lost barstte. Peter genoot met volle teugen van het spektakel en bood de vice-admiraal die het schijngevecht leidde, een eretitel en groot bedrag aan als hij mee zou gaan naar Rusland om de marine die Peter voor ogen had op te leiden. Toen de vice-admiraal het aanbod beleefd afwees, was Peter’s teleurstelling groot. Om de pijn enigszins te verzachten kreeg de tsaar het fregat aangeboden waaraan hij zelf op de Amsterdamse VOC werf had meegebouwd.

310 jaar later, op 1 september 2007, zal ‘Shtandart’ als eerbetoon aan haar ontwerper en bouwer Peter de Grote niet deelnemen aan een spiegelgevecht, maar meevaren in de vlootschouw in Harlingen. Daarna zal het schip de trossen losgooien en haar bezoek aan Nederland beëindigen. Er zijn kaarten beschikbaar om tijdens de vlootschouw mee te varen.

Bron: Visserijdagen Harlingen, 23-08-2007;