Functioneringssluiting stormvloedkering Ramspol morgen open voor publiek

  • binnenland

Rijkswaterstaat sluit op dinsdag 4 september 2018 van 07.00 uur tot 18.00 uur de stormvloedkering Ramspol bij Kampen. Zo kan de kering getest en geïnspecteerd worden. Het scheepvaartverkeer is tijdelijk gestremd doordat het Ramsdiep en de Ramsgeul gesloten zijn. Tekst gaat verder onder Tweet.

Uitkijkplekken op 4 september 2018
Het sluiten van de kering is te bekijken vanaf een uitkijkpunt onder de zuidelijke kant van de Ramspolbrug, aan de Balgweg te Kampen. Hier staan ook picknicktafels. Aan de noordkant van de kering is plaats op de dijk langs de Ramsgeul. Parkeren is mogelijk onder de Ramspolbrug. Bezoekers zijn op dinsdag 4 september 2018 vanaf 07.30 uur van harte welkom. Medewerkers van Rijkswaterstaat geven aan de zuidelijke kant uitleg.

Stremming scheepvaart
Het Ramsdiep (tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer) is dinsdag 4 september van 00.00 uur tot 23.59 uur gestremd voor het scheepvaartverkeer in verband met de sluiting. De scheepvaart wordt via de eigen kanalen (berichten aan de scheepvaart en over de marifoon) geïnformeerd.

Over de stormvloedkering Ramspol
De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam, die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Dit zorgt voor een korte onderbreking in de doorstroming en waarborgt daarmee de veiligheid van het achterland. Tijdens deze jaarlijkse functioneringssluiting voeren specialisten van Rijkswaterstaat ook een inspectie uit van het balgdoek en wordt de rek van het doek van de 3 balgen gemeten. De functioneringssluiting is nodig om te controleren of de stormvloedkering gereed is om in de komende seizoenen het achterland te beschermen.

Enige balgstuw ter wereld die ook als stormvloedkering fungeert
De stormvloedkering Ramspol is een balgstuw, uniek in zijn soort. Het is de enige balgstuw ter wereld die als stormvloedkering dienst doet. De totale kering bestaat uit 3 balgen van een zwaar en zeer sterk rubberdoek, dat opgeblazen een barrière van 10 meter hoog en 240 meter lang vormt. Voor het type balgstuw is gekozen omdat we anders zo’n 115 kilometer aan dijken moesten ophogen. De kering is een stuk goedkoper en veiliger.

Stormvloedkering Ramspol
De stormvloedkering Ramspol is één van de 5 stormvloedkeringen in Nederland. Bij stormen waarbij het waterpeil stijgt tot een hoogte van 50 centimeter boven NAP, sluit de stormvloedkering automatisch en beschermd zo het achterland. De stormvloedkering wordt ieder jaar op de eerste dinsdag van september getest. Indien er geen sluiting plaatsvindt, ligt de lege balg op de bodem, zodat de scheepvaart vrije doorvaart heeft.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten