Funderingen grootste offshore windpark in België geïnstalleerd

DEME heeft met succes 58 monopile foundations en twee funderingen voor offshore substations geinstalleerd voor het offshore windpark SeaMade in de Belgische Noordzee. Op 2 januari landde de laatste monopile foundations op de zeebodem. Met een capaciteit van 487 MW is SeaMade het grootste offshore windpark in België.Voor het einde van 2020 gaat SeaMade 485.000 Belgische gezinnen voorzien van hernieuwbare energie.

Innovation van Deme voltooit installatie funderingen SeaMade in Belgie Foto Deme 7-1-2019
Installatieschip ‘Innovation’ van Deme met de nieuwe monopile gripper voltooit installatie monopile foundations SeaMade in Belgie. Foto, Deme.

De werkzaamheden zijn in september 2019 van start gegaan met het offshore installatieschip ‘Innovation’. In de lente van 2020 begint de installatie van de turbines met het offshore installatieschip ‘Apollo’. Vanuit de haven van Oostende als laadhaven worden de 8,4 MW turbines van Siemens Gamesa Renewable Energy vevoert. DEME gaat ook alle inter-arraykabels installeren met het kabelinstallatieschip ‘Living Stone’, na de installatie van de exportkabel.

Nieuwe Monopile gripper

Bij de installatie van de funderingen is voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe monopile gripper, op het offshore installatieschip ‘Innovation’. Dankzij de veiligheid, veelzijdigheid en nauwkeurigheid van deze nieuwe gripper (grijper) kan de ‘Innovation’ het hele jaar door monopile foundations installeren. Voor het volgende project van de ‘Innovation’ wordt er een geluiddempingssysteem geïntegreerd om de onderzeese geluidshinder tot het minimum te beperken.

“Dit is opnieuw een belangrijke stap om het klimaatdoel voor 2020 te halen.”

“We zijn er erg trots op dat we deze topprestatie kunnen bekendmaken. Dit was enkel mogelijk door de krachten te bundelen van een enthousiast SeaMade-team en zeer toegewijde aannemers, die zich allemaal geëngageerd hebben om dit uitdagende doel te bereiken binnen de gestelde termijn”, aldus Mathias Verkest, CEO bij SeaMade. “Dit is opnieuw een belangrijke stap om het klimaatdoel voor 2020 te halen.”