Funderingen van Hornsea One geïnstalleerd, ‘s werelds grootste offshore windpark

Afgelopen donderdag, 25 april, heeft het Offshore Hornsea One projectteam van DEME de laatste van de 174 funderingen geïnstalleerd. Een belangrijke prestatie in de constructiefase voor wat het grootste windpark ter wereld gaat worden. Hornsea One van Ørsted wordt in 2020 opgeleverd en gaat aan ruim 1 miljoen huishoudens energie leveren.

Installatieschip Innovation Hornsea One DEME pb 27-4-2019
Installatieschip ‘Innovation Hornsea’ en barge met lading voor Hornsea One. Foto, DEME

Veel schepen van DEME vloot ingezet

De installatie van de fundering, inclusief bescherming tegen erosie (scour protection), is uitgevoerd met een flink aantal schepen uit de vloot van DEME Offshore. De scour protection is geïnstalleerd met het valpijpschip ‘Rollingstone’. Het hefvaartuig ‘Innovation’ is ingezet voor de installatie van de monopiles en transition pieces. En de jack-up schepen ‘Sea Installer’ en ‘Sea Challenger’ hebben een groot deel van de TP-installatie uitgevoerd samen met de ‘Innovation’.

Nieuwste jack-up ‘Apollo’

De installatie van de meer dan 30.000 bouten voor de verbinding tussen de monopiles en transition pieces is vanuit verschillende schepen uitgevoerd. DEME Offshore’s nieuwste jack-up ‘Apollo’ heeft de bestaande met-mast verwijderd inclusief de ontmanteling van de twisted jacket foundation.

Jack-up ‘Apollo’. Foto, DEME.

DEME Offshore was ook verantwoordelijk voor alle logistiek rond de fundaties, de verzameling en het transport van de monopiles en
transition pieces. Barges en transportschepen werden ingehuurd en opereerden allemaal vanuit de basishaven Able Seaton in het Verenigd Koninkrijk.

Grootste offshore windpark ter wereld

De omvang van ‘s werelds grootste offshore windmolenpark was een enorm project, zowel voor Able Seaton als voor de DEME Offshore-organisatie, en het is een groot succes geworden dankzij het harde werk en de toewijding van een dynamisch, gedreven team dat altijd een scherpe focus op kwaliteit en veiligheid, gebaseerd op een zeer nauwe samenwerking tussen de Ørsted-installatieteams en de DEME Offshore-teams.