Proefeiland in Markermeer gaat ‘IERST’ heten

Het moeraseiland wat is aangelegd in het Markermeer als onderdeel van het Natuurlijk(er) Markermeer-IJmeer (NMIJ) project gaat hoogstwaarschijnlijk ‘IERST’ heten. Deze naam is op 12 november voorgesteld aan het college van Lelystad. ‘IERST’ komt van het Saksische woord ‘erist’ en van het oud-Fries woord ‘ärst’ en ‘erost’ wat ‘eerst’ of  ‘eerste’ betekent.

Wethouder Ed Rentenaar legt uit: “Eerst was er alleen water, en land. Geen dijken, geen dammen, geen steden, geen wegen. Toen kwam de mens, en alles veranderde. Paden en hutten werden wegen en dorpen, het water werd steeds meer beheerst. We werden steeds machtiger. Zo machtig, dat de natuur, ons milieu beschermd moet worden tegen onszelf. Het gaat niet meer om beheersen, maar om beheren. Laat ons eilanden maken, eerst.”

Het moeraseiland is er gekomen omdat de waterkwaliteit van het Markermeer en IJmeer niet voldoet aan de Natura 2000 doelen . Vogels, vissen en planten zijn in aantal en verscheidenheid afgenomen. Met de aanleg van de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad in 1976 is het water in het Markermeer en IJmeer afgesloten van het IJsselmeer. Daardoor bevat het water veel slib en weinig voedsel.

IERST Foto gem lelystad

Meer… Lelystad en Rijkswaterstaat