Gadot Belgium en DFDS vervoeren containers in North Sea Port via water

Binnen North Sea Port schuiven steeds meer containers van de weg naar het water. Ook Gadot Belgium doet voor het vervoer van zijn laadkisten van Gent naar Antwerpen voortaan een beroep op de binnenvaart. Het chemiebedrijf werkt hiervoor nauw samen met buurbedrijf DFDS. Gadot Belgium biedt chemieproducenten een ruime waaier aan industriële diensten en logistieke oplossingen. Het bedrijf aan het zeekanaal naar Terneuzen is in volle expansie. Het breidde zijn tankopslagcapaciteit vorig jaar uit tot 100.000 m³ en investeerde 2 miljoen euro in nieuwe afvullijnen. Gadot timmert zo voort aan de uitbouw van een ‘chemical cluster’.

Foto, Gadot
Foto, Gadot
Foto, Gadot

In zijn streven naar een kleinere ecologische voetafdruk zette Gadot Belgium zopas een nieuwe stap. Containers die richting Antwerpen gaan voor overzeese export, doen dit niet meer over de weg maar over het water. Dat is beduidend milieuvriendelijker. De eerste zending van tien containers is eind augustus op het binnenschip gezet. Voor Gadot Belgium was dit een primeur.

Samenwerking tussen buren
Gadot sloeg de handen in elkaar met DFDS, wiens terminal aan zijn installaties paalt. Het voortraject blijft zo bijzonder kort, opnieuw met minder uitstoot tot gevolg. DFDS staat in voor de hele afhandeling op het stuk van douane, expeditie en transport.

De shortsearederij krijgt er zo een klant bij voor de binnenvaartdiensten die zij in het verlengde van haar rorodienst van en naar het Zweedse Göteborg verzorgt. Daar horen verbindingen naar de grote containerterminals in Antwerpen bij. Gadot en DFDS bekijken of zij ook voor andere logistieke stromen kunnen samenwerken.

Versterking vervoer via binnenvaart
“Wanneer twee bedrijven in onze haven intenser gaan samenwerken, versterkt dat ook North Sea Port als geheel. Dat Gadot en DFDS dit doen met een keuze voor de waterweg, is voor ons dubbele winst. De binnenvaart is met een aandeel van 58% vandaag al de belangrijkste vervoersmudos in onze haven richting achterland. En de verdere ontwikkeling van onze rol als draaischijf voor binnenvaartcontainers kunnen we alleen maar toejuichen”, zegt CEO Daan Schalck.