Gasunie en Vopak tekenen overeenkomst met Shell als launching customer voor LNG Break Bulk terminal

  • Om kleinschalige LNG distributie mogelijk te maken, zijn Vopak en Gasunie van plan een LNG Break Bulk terminal te bouwen voor distributie in Nederland en Noordwest-Europa;
  • LNG is een schone alternatieve brandstof voor tankwagens en schepen;
  • Shell wordt de launching customer voor deze nieuwe terminal;
  • Kleinschalige LNG ondersteunt het ‘Green Deal’-beleid van de Nederlandse overheid.

Gasinfrastructuurbedrijf N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie) en tankterminaloperator voor de opslag van vloeibare bulkproducten Koninklijke Vopak N.V. (Vopak) maken vandaag bekend dat zij een overeenkomst hebben getekend met Royal Dutch Shell (Shell) als launching customer voor hun LNG Break Bulk terminal, die zal worden gebouwd op de Maasvlakte bij Rotterdam. Het doel van deze overslagterminal is om LNG beschikbaar te maken voor verdere distributie naar schepen en tankstations voor vrachtwagens. Op deze manier kan vloeibaar aardgas (Liquefied Natural Gas – LNG) gebruikt worden als een schone alternatieve brandstof in de transportsector.

De overeenkomst met Shell markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van het project. Gasunie en Vopak zijn van plan deze onafhankelijke, vrij toegankelijke LNG Break Bulk terminal te bouwen voor de kleinschalige distributie van vloeibaar aardgas over land en water. De nieuwe terminal komt naast Gate terminal en beide terminals worden verbonden via een pijplijn. Naar Gate terminal, een import- en regassificatieterminal voor LNG en een gezamenlijk initiatief van Gasunie en Vopak, worden per schip grote hoeveelheden LNG aangevoerd vanuit alle delen van de wereld. De nieuwe terminal zal de LNG in kleinere hoeveelheden opsplitsen voor verdere distributie en zal vooralsnog bestaan uit een aanlegsteiger en twee laadpunten voor tankwagens. De LNG Break Bulk terminal zal naar verwachting eind 2014 in bedrijf worden genomen, afhankelijk van het verkrijgen van de relevante toestemmingen.

De LNG Break Bulk terminal vormt het begin van een kleinschalige LNG-keten in Nederland en Noordwest-Europa. Het project wordt verwelkomd door de Nederlandse overheid en sluit aan bij de recent aangekondigde ‘Green Deal’ voor de Waddenzee en het Rijnvaartgebied, een publiek-private samenwerking met als doel LNG te introduceren als een schone transportbrandstof voor tankwagens en schepen.

Eelco Hoekstra, Voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van Vopak: “Wij zijn verheugd Shell als launching customer te mogen verwelkomen voor onze gezamenlijke LNG Break Bulk terminal bij Rotterdam. Dit is een grote stap in het faciliteren van LNG als een effectief alternatief voor traditionele transportbrandstoffen.”

Paul van Gelder, Voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van Gasunie: “Met Shell hebben wij een mijlpaal bereikt in de ontwikkeling van dit nieuwe project. LNG biedt een oplossing voor de transportsector die vanaf 2015 zal worden geconfronteerd met strenge EU emissievereisten. Wij streven ernaar LNG Break Bulk-diensten te faciliteren als onafhankelijke aanbieders van infrastructuur, op basis van open toegang.”

Meer… Gasunie en Vopak