Gasveld ontdekt bij Schiermonnikoog

Er is een gasveld ontdekt in de Noordzee zo’n 20 kilometer te noorden van Schiermonnikoog. Een exploratieboring overtrof ruimschoots de verwachtingen volgens Hansa Hydrocarbons die de leiding had over de exploratieboring. In eerste instantie is er 6 miljard kubieke meter ontdekt. Dat kan volgens de woordvoerder van staatsbedrijf Energiebeheer Nederland (EBN) meer worden als er in de omliggende gasvelden ook gas wordt gevonden.

Grotendeels ligt het gasveld in Nederlands grondgebied, maar het hele gebied loopt door tot in Duits grondgebied. Het consortium achter het gasveld bestaat uit Hansa Hydrocarbons, Oranje-Nassau Energie en EBN en gaat de komende jaren verder onderzoeken of er gas in de rest van het gebied zit.

Waddenvereniging bezorgd
De Waddenvereniging is van mening dat er gestopt moet worden met het gebruik van fossiele energie zodat de Klimaatafspraken gehaald kunnen worden die in Parijs gemaakt zijn. “Het is niet meer van deze tijd om deze oude energiebron naar boven te halen, dus ik hoop eigenlijk dat het bedrijf er zelf vanaf ziet”, zo zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging.