Gebr. Kooiman en Koedood bouwen hybride sleepboot

Begin november heeft Scheepswerf Gebr. Kooiman b.v. met Koedood b.v. een contract getekend voor de in- en afbouw van een 23.5 meter lange hybride sleepboot “ Sil-Jeske-B” met een trekkracht van 26ton. De eindgebruiker van deze sleepboot is BMS Seatowage BV. Zowel de voortstuwingsmotoren en generator sets als de elektromotoren / generatoren worden door Koedood toegeleverd.

Een dergelijke hybride sleepboot is naast de gebruikelijke dieselmotoren voor de voortstuwing tevens uitgerust met elektromotoren, welke de schroeven aan kunnen drijven. Deze elektromotoren worden gevoed middels twee diesel generatoren. Tijdens normaal vaarbedrijf, kunnen de elektromotoren tevens functioneren als asgenerator, waardoor het volledige boordnet gevoed kan worden zonder de gebruikelijke separate dieselgenerator set te starten.
De elektrische aandrijving stelt het schip tevens in staat om bij geringe snelheid en stand-by werkzaamheden met een of twee dieselgenerator sets te werken, zonder gebruik van de hoofdmotoren. Dit is naast economisch aantrekkelijk, ook
milieutechnisch een aanzienlijke verbetering. Tevens is met deze aandrijving het schip in staat veel nauwkeuriger te manoeuvreren, dan met de conventionele diesel directe voortstuwing het geval is. Hierdoor kan men efficiënter opereren en is de kans op schade geringer.

De opdrachtgever heeft Kooiman gevraagd om naast de volledige afbouw , het reeds bestaande casco aan te passen aan de specifieke wensen van de eindgebruiker. Hiermee wordt een eindproduct gerealiseerd dat volledig klant specifiek is uitgerust en behoort tot de meest vooruitstrevende schepen in deze klasse.

Meer… De Kooiman Groep en Koedood

 

Related news

List of related news articles