‘Geen concessies voor maritieme sector bij duurzame ambitie 2040’

De maritieme sector is het paradepaardje van Nederlandse economie. Maar er is een schaduwkant aan dat succes: op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) loopt de sector behoorlijk achter. Daarom ondertekende een groep vooruitstrevende ondernemers uit de maritieme sector gisteren een verregaande ambitie. Door gezamenlijk te innoveren willen zij werken aan een duurzame maritieme sector.

Dat maatschappelijk verantwoord ondernemen voor de maritieme sector geen makkelijke opgave is, blijkt uit een onderzoek dat MVO Nederland onlangs publiceerde. Enkele van de obstakels die door de ondernemers werden benoemd:

  • “Niemand kent de maritieme sector”. 90% van de wereldhandel gaat over het water. Maar de consument is zich daar niet van bewust. Daardoor voelt de sector geen maatschappelijke druk om te verbeteren.
  • “Versnipperde sector”. In de maritieme sector is geen van de partijen dominant genoeg om grote stappen te maken richting een duurzamere sector. De versnippering is vooral te zien aan de vele tijdelijke samenwerkingsverbanden rondom losse onderwerpen.
  • “Verantwoordelijkheidsgevoel”. Men wijst veel naar elkaar wanneer het gaat om het nemen van verantwoordelijkheid rondom MVO. Belangen spelen een grote rol.

Mieke Bakker, sectormanager Maritiem bij MVO Nederland, zegt daarover: “Aan de ene kant vindt de sector de onzichtbaarheid wel praktisch, daardoor voelt zij geen druk voor MVO van buitenaf. Aan de andere kant is de sector al heel innovatief op technisch gebied, dat mag de wereld ook wel eens weten. Nu nog op sociaal vlak.”

Plannen voor 2040
De maritieme ondernemers hebben grootse plannen voor 2040. Dit streven zij na:

‘In 2040 onderscheidt de maritieme sector zich op MVO-gedrag en is daarmee het boegbeeld voor een circulaire en sociale wereld. Geen concessies: 0% emissies, 0% geluid, 100% blije mensen, 100% hergebruik.’

De hele keten van ontwerp tot sloop wordt aangepakt. Het doel is om bewustwording te creëren en de sector pro-actiever te werk te laten gaan. Een flinke ambitie, maar niet onrealistisch, aldus Ewald Vonk, een van de betrokken ondernemers. “Er zijn ontzettend veel kansen en er is al veel kennis. Op het gebied van energie-efficiënte schepen, vaarwegen, samenwerking, promotie van de scheepvaart en transparantie onder andere.” De komende 2 jaar start de groep met diverse projecten die bijdragen aan de ambitie. Het gaat onder meer om sociale en technische innovaties en betere samenwerking met leveranciers en ketenpartners. MVO Nederland werkt daarbij samen met Nederland Maritiem Land.

Aangesloten zijn onder meer Bart Otto (Flinter), Henk Volmerink (Theunissen Technical Trading), Marjolein van Noort (Royal IHC), Eelco Leemans (Stichting de Noordzee), Eva Duvekot (Bakker Sliedrecht), Arjan Timmer (Shipcon), Arjen Uytendaal (Nederland Maritiem Land).

Meer… MVO Nederland