Navingo Career

Jouw vernieuwde platform voor vacatures en nieuws uit de sector.

Gekoeld containervervoer in Gentse haven, start van Flanders Reefer Platform

Op donderdag 28 mei 2015 lanceerden foodcareplus, LDH Trans en Stukwerkers het nieuwe Flanders Reefer Platform in de haven van Gent. Samen willen ze inzetten op het vervoer van koelcontainers (reefercontainers), die gebruikt worden voor het vervoer van diepgevroren of gekoelde voedingswaren, met binnenschepen tussen Gent en de zeehavens Antwerpen en Rotterdam. De Gentse haven wil hiermee zijn positie als overslagcentrum tussen zeevaart en binnenvaart versterken. Het Flanders Reefer Platform zal operationeel van start gaan begin juli 2015.

Op de Belgische wegen rijden er maar liefst 752.000 diepvries- en koelwagens rond. Foodcareplus, LDH Trans en Stukwerkers willen in de Gentse haven een deel van dit vervoer naar de binnenvaart verleggen. Foodcareplus treedt hierbij op als de expediteur en zal het boekingsplatform beheren. LDH Trans heeft reeds vanuit de Gentse haven vrachtwagens met reefercontainers rijden. En Stukwerkers zorgt voor de op- en overslag van de containers in de haven.

Gekoeld goederenvervoer over binnenwateren
Het Flanders Reefer Platform richt zich op de voedingsindustrie die diepgevroren en gekoelde containerladingen met onder meer groenten, aardappelen en vlees heeft van en naar de havens van Antwerpen en Rotterdam en in de regio’s Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Er wordt gestreefd naar het vervoer van 3.000 tot 5.000 reefercontainers op een jaar via de binnenvaart. Dit betekent dus evenveel vrachtwagens minder op de weg.

Het vervoer van reefercontainers (koelcontainers) met binnenvaartschepen heeft zo zijn voordelen: een hoge graad van betrouwbaarheid, een regelmatige service, prijs en duurzaamheid. Er kan 5 dagen in de week 24 uur op 24 worden geladen en gelost. Containervervoer via de binnenvaart is een alternatief voor de congestie op de weg. Ook worden schadevergoedingen voor het overschrijden van de laad- en lostijden of voor het langer gebruiken van uitrusting zoals containers vermeden (zogenaamde ‘demurrage’ en ‘detention’). Dit alles kan leiden tot een hele kostenbesparing en de initiatiefnemers staan borg voor een 100% vervoersgarantie. Bovendien stelt het Flanders Reefer Platform elk jaar een certificaat op waaruit blijkt hoeveel tonkilometer er door exporteurs en importeurs werd verlegd naar de binnenvaart.

Containeroverslag op het kruispunt van de Europese binnenwateren
Op termijn wil de haven van Gent uitgroeien tot de draaischijf voor containervolumes komende van de ‘deepsea containerhavens’ Antwerpen, Zeebrugge en Rotterdam. Het vervoer van reefercontainers past in dit verhaal. De Gentse haven staat immers bekend als een centrum waar goederenoverslag plaatsvindt tussen zeevaart en binnenvaart. Zowat 50% van het goederenvervoer tussen de haven en het achterland gebeurt met binnenvaartschepen.

Als zeehaven heeft Gent immers een sterke verbinding met het achterland. Een uitgebreid netwerk van binnenwateren, waarvan ook de Ringvaart rond Gent deel uitmaakt, verbindt Gent via rivieren en kanalen met Nederland, Duitsland en Noord-Frankrijk. Binnen enkele jaren kunnen grotere binnenvaartschepen zelfs tot in Parijs varen via het nieuwe “Kanaal Seine-Schelde”. Gent is ook verbonden met het Europese binnenvaartnet van de Rijn-Main-Donau.

Meer… www.flandersreeferplatform.com