Geluidshinder opgelost in Amsterdamse haven

Het veilig, maar storende en piepende geluid van achteruitrijalarmen van rijdend materieel van bedrijven in het havengebied ging ten koste van de leefbaarheid voor de inwoners van Zaanstad en Westzaan. Havenbedrijf Amsterdam bedacht in overleg met die inwoners een oplossing die nu is bekroond met de Gouden Decibel Award van de Nederlandse Stichting Geluidshinder.

In november 2015 is Havenbedrijf Amsterdam gestart met het project HoorbaarMinder. Het doel is om de piepende achteruitrij-alarmen van rijdend materiaal in het Amsterdamse havengebied, zoals vrachtwagens, shovels, hijskranen en heftrucks te vervangen door een ruissignaal. Op korte afstand van het achteruitrijdende materieel is het sissende ruissignaal goed waarneembaar, terwijl op grotere afstand het geluid verdwijnt in de omgevingsruis. Inmiddels zijn er 267 alarmen vervangen bij 29 bedrijven. Het doel is om alle alarmen van rijdend materieel in het Amsterdamse havengebied te vervangen.

Geluidshinder aanpakken
Het project HoorbaarMinder is nu bekroond met de Gouden Decibel Award in de categorie overheid. Deze award is een initiatief van Stichting Innonoise en de Nederlandse Stichting Geluidshinder. Met de uitreiking van de diverse awards willen de initiatiefnemers meer aandacht vragen voor het geluidshinderprobleem en het oplossen ervan. Het project werd geprezen om de systematische en structurele aanpak.

Amsterdam is de eerste
De Amsterdamse haven is de eerste Europese haven en misschien wel wereldwijd, die deze vernieuwende oplossing breed beschikbaar stelt voor alle bedrijven in het havengebied en dit nog verder uitrolt naar de havens van het Noordzeekanaal-gebied.

De piep is een schorre krekel geworden
Hans Lalk, inwoner Assendelt en voorzitter en bestuurslid van diverse belangenverenigingen: ‘Wij zijn tevreden over de nieuwe alarmen. Met het vervangen van de tonale alarmen van achteruitrijdend werkverkeer door alarmen met een ruissignaal is de piep een schorre krekel geworden’.

Wellicht kan deze oplossing ook bijdragen aan een vermindering van geluidsoverlast in gebieden waar veel werkverkeer is zoals in steden.

Bekijk hier het filmpje over HoorbaarMinder: https://www.youtube.com/watch?v=KFnDOS1EL3o