Gemeente Amsterdam ziet boten in de gracht als nieuwe melkkoe

Als het aan het college ligt, betalen Amsterdammers twee keer zoveel voor het liggeld als vorig jaar. Dat staat in de plannen die vandaag zijn behandeld in de gemeenteraad. ‘Stuitend is het dat de tarieven in 2013 met bijna 100% omhoog gaan’, aldus Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren Amsterdam. ‘En dat terwijl de tarieven vorig jaar ook al met zo’n 70% zijn gestegen.’

De belasting op pleziervaartuigen (de liggelden) moet volgend jaar 3,8 miljoen euro opleveren, een stijging van 1,2 miljoen. Vorig jaar, toen de tarieven met 70% stegen, was er al veel onrust, maar toch wil wethouder Gehrels nu weer een verhoging van 100% doorvoeren.

Als het aan Partij voor de Dieren ligt, gaan ten eerste de tarieven niet omhoog, en komt er bovendien een gunstiger tarief voor schonere boten. Zo pleit de Partij voor de Dieren al sinds 2011 voor een lastenverzwaring voor tweetaktmotoren en een verlaging van de tarieven voor schonere boten (elektrisch,^ gas, en diesel met roetfilters). Een vergroening van de belasting.

De Partij voor de Dieren zal met voorstellen komen om deze onterechte verhoging van 100% te stoppen. De Amsterdammer moet kunnen genieten van de grachten. De gemeente moet varen betaalbaar houden voor iedereen.

‘Als de gemeente meer geld wil ophalen, moet zij zorgen voor betere controle, zodat iedereen die daartoe verplicht is ook daadwerkelijk liggeld betaalt. Ik zie vaak genoeg boten zonder liggeldsticker. De handhavers kunnen dan direct de overlast van harde muziek en beschonken bestuurders aanpakken’, aldus Johnas van Lammeren.