Gemeente Huizen krijgt subsidie voor riviercruisevaart

  • binnenland

De gemeente Huizen krijgt € 200.000 subsidie van de Provincie Noord-Holland voor het mogelijk maken van riviercruisevaart. Het gaat om het goed inrichten van de haven om deze schepen te kunnen ontvangen. In september 2015 gaf het college de opdracht om de mogelijkheid van riviercruisevaart te onderzoeken en uit te werken. Het toekennen van de subsidie is een belangrijke stap. 

Lokale en regionale economie
Wethouder Economie en Toerisme Marlous Verbeek: “Huizen ligt op maar 1,5 uur varen van Amsterdam. We kunnen een mooie bestemming worden in de toeristische programma’s van rederijen en vakantieaanbieders. Onze haven heeft een centrale ligging voor uitstapjes in Huizen en de regio Gooi en Vecht. Ook Amsterdam, Almere en Utrecht zijn goed bereikbaar vanuit Huizen. De komst van cruiseschepen biedt dus kansen voor de lokale en regionale economie. Ik ben blij dat de Provincie bijdraagt in de aanpassingskosten, naar verwachting ongeveer 450.000 euro. Ook de gemeente zal moeten investeren. We zien dit als een investering in onze lokale economie en in werkgelegenheid.”

Aanpassingen bij de haven
De gemeente zal moeten investeren in de noodzakelijke aanpassingen zoals in specifieke stroomvoorzieningen – walstroom – en een speciale watervoorziening. Zo hoeven de boten geen gebruik te maken van generatoren. En dat voorkomt overlast van uitstoot en geluid.

Riviercruisevaart groeiende markt
Uit onderzoek van Amsterdam Cruise Port blijkt dat de Nederlandse riviercruisevaart jaarlijks flink groeit. Naar verwachting houdt deze groei stand. Vooral internationale toeristen van 50 jaar en ouder boeken vaarvakanties. Dat de (rivier)cruisevaart van belangrijke economische waarde is, blijkt ook uit de Strategische Agenda Toerisme 2025 van de Metropool Regio Amsterdam. Het beleid van de Provincie Noord-Holland zet ook in op de ontwikkeling van nieuwe bestemmingen. Huizen wil ook de kleinere riviercruise- en motorcharter schepen (40-80 meter) beter faciliteren. Het betreft hier bijvoorbeeld de doelgroep die graag op wandel- en/of fietsvakantie gaat.

2017 eerste schepen ontvangen
De wens is om de eerste schepen te ontvangen in 2017. Vanaf 2018 koerst Huizen op mogelijk 10-15 boten per jaar die in het algemeen voor één dag Huizen aandoen. Het streven is om daarin verder te groeien.

Meer… Gemeente Huizen 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten