Genomineerden Maritime Designer Award bekend

De jury heeft uit de inzendingen drie ontwerpers genomineerd voor de Maritime Designer Award. Het gaat om Erik Snijders van SeaOwls met het ontwerp van een wind turbine installatieschip SOUL, Gijsbert van Marrewijk  van Berthan Research met een studie naar toepassing van T-foils onder snelle schepen en Roy de Winter  van C-Job Naval Architects & Engineers met een methodiek om het scheepsontwerpproces te versnellen. De uiteindelijke winnaar wordt tijdens het Maritime Awards Gala op 12 november in Amsterdam bekend gemaakt. 

De winnaar ontvangt maximaal 24.000 euro van de Maritieme fondsen om zijn betreffende ontwerpmethode of oplossing een financiële ondersteuning te geven. De Maritime Designer Award is bedoeld voor individuele ontwerpers, promovendi, recent afgestudeerden en startups die hun werk en aanpak onder de aandacht willen brengen.

‘Design of a Wind Turbine Installation Ship SOUL’ van Erik Snijders
Erik Snijders heeft met zijn inzending ‘Design of a Wind Turbine Installation Ship SOUL’ een radicaal vernieuwend ontwerp geleverd voor een installatieschip dat 20 procent lichter is dan bestaande schepen en in staat is om per week 6 windturbines van de volgende generatie te installeren. Het is geschikt voor installatie van windmolens tot 12 MW. Het ontwerp heeft een sterk verbeterde werkbaarheid tijdens installeren, met een soepele jack-up op een ongelijkmatige zeebodem, en maakt kortere laadtijd in de haven mogelijk.  Gegeven de snelle groei van windenergie op zee voorziet dit in een behoefte van de markt.

‘Solar Boat Single Track Hydrofoil’ van Gijsbert van Marrewijk 
Gijsbert van Marrewijk heeft in zijn onderzoek- en ontwikkeltraject voor de ‘Solar Boat Single Track Hydrofoil’ een nieuw systeem voor de aansturing van T-foils ontwikkeld en getest. Voor dit type foil zijn de weerstandsverliezen veel lager dan de gebruikelijk foil configuraties. Bijzonder aan dit systeem is de stabilisatiemethode waardoor het systeem eenvoudig te bedienen is in vlak water en in golven. De veilige vaart is middels proeven aangetoond. Hij onderzoekt momenteel samen met de Rotterdamse Watertaxi een eerste praktische toepassing van dit systeem.

‘Accelerated Concept Design’ van Roy de Winter 
Roy de Winter heeft een aantoonbare versnelling van het ontwerptraject kunnen realiseren met de  ‘Accelerated Concept Design’ methodiek. Vernieuwend daarin is met name de toepassing van inzichten uit wiskundige optimalisatietechnieken. Hierdoor zijn veel minder iteraties nodig waardoor het optimalisatieproces sneller gaat. Deze toepassing wordt ingezet in de ontwerpactiviteiten van C-Job om in de veelal korte beschikbare tijd voor het ontwerp beter optimale oplossingen te bepalen.

 

Related news

List of related news articles