Gentse Feesten: gratis rondvaarten in de haven van Gent

  • binnenland

Het Havenbedrijf Gent organiseert ook dit jaar tijdens de Gentse Feesten zijn traditionele rondvaarten in de haven. Van zondag 19 juli tot en met zondag 26 juli 2015 vaart het havenjacht Jacob van Artevelde maar liefst drie keer per dag de haven in. Gedurende anderhalf uur kan iedereen vanop het water de haven van binnenuit beleven. De rondvaart is helemaal gratis, vooraf inschrijven is wel verplicht. De inschrijvingen starten op woensdag 1 juli om 8 uur. Snel zijn is de boodschap, want gewoonlijk zitten de rondvaarten vol.

Vertrek aan de Rigakaai
De ‘Jacob van Artevelde’ vertrekt aan de Rigakaai (tegenover ‘Weba en Decathlon’) in de haven van Gent. Er vinden drie rondvaarten per dag plaats: om 10.30 uur, om 13.30 uur en om 16 uur. De trip duurt anderhalf uur. Tijdens elke rondvaart kunnen er 90 passagiers aan boord.
Het jacht is moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Men dient zelf – eventueel onder begeleiding – een aantal passen te kunnen zetten om het schip over de brug te betreden. Er is geen aangepast toilet.

Gratis, maar inschrijven is verplicht: vanaf woensdag 1 juli om 8 uur:
– Online via www.havengent.be/gentsefeesten vanaf 8 uur.
– Telefonisch via Gentinfo (09 210 10 10) vanaf 8 uur.

Per reservatie kan men maximum 6 personen inschrijven. Vanaf zondag 19 juli wordt er bij annulering of als men niet komt opdagen 5 euro per persoon gefactureerd.

61.000 jobs
Het vertrekpunt van de rondvaart is de Rigakaai langs het Grootdok aan het begin van de haven. De Jacob van Artevelde vaart van daaruit richting Kluizendok en terug. Onderweg ziet men onder meer de chemische bedrijven, de Ringvaart rond Gent, de papierfabriek Stora Enso, het Sifferdok met onder meer de fruitsapterminals, de cluster van biobrandstofbedrijven aan het Rodenhuizedok, het Mercatordok vanwaar grote schepen met rollend materieel op en af naar Scandinavië varen, ArcelorMittal Gent en tal van overslagkades.

De rondvaarten geven een uniek zicht op de haven van Gent, dé economische motor van Oost-Vlaanderen waar 61.000 mensen (in)direct hun brood verdienen.

Rondvaarten, ook op zaterdagen het hele jaar door.
De voorbije jaren waren deze rondvaarten tijdens de Gentse Feesten volzet. Maar ook het hele jaar door kunnen particulieren en verenigingen bovendien op zaterdagvoormiddag en –namiddag de haven per rondvaart verkennen. In totaal bezoeken jaarlijks meer dan 10.000 mensen de haven van Gent aan boord van het havenjacht. Inschrijven voor de rondvaarten op zaterdagen kan via www.havengent.be/rondvaarten

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten