Gentse haven presenteert zich op Wereldexpo in Milaan

  • binnenland

Haven van Gent is dé voedselconnectie over het spoor met Noord-Italië. Expo Milano 2015 draait helemaal rond voeding. Een uitgelezen kans voor de Gentse haven om zich er als ‘voedingshaven’ te presenteren. Gent heeft immers als zeehaven een vaste spoorverbinding met Mortara om de regio van het Noord-Italiaanse Milaan te bevoorraden. Een derde van de lading bevat voedingsproducten.

De haven van Gent huisvest een aantal distributiecentra voor voedingsproducten en stelt 90 hectare ruimte beschikbaar voor distributie en bijhorende logistiek inzake voeding. De haven speelt een belangrijke distributierol voor Noord-Italië. De spoorverbinding tussen Gent en Mortara – op 80 km van Milaan – biedt hierbij een waaier aan mogelijkheden.

‘The food connection’ tussen deze twee regio’s komt uitgebreid aan bod tijdens de Oost-Vlaamse dagen op de Wereldexpo. Op maandag 29 juni kunnen Vlaamse en Italiaanse bedrijven elkaar daar ontmoeten. Op dinsdag 30 juni brengen het Havenbedrijf Gent en gebruikers van deze spoorverbinding een bezoek aan de containershuttleterminal van de operator Shuttlewise in Mortara.

Voedingsstromen per spoor tussen Gent en Noord-Italië
Gent-Mortara is echt wel dé voedselconnectie tussen Oost-Vlaanderen en Lombardije! Sinds 2013 is er een vaste treinverbinding met deze stad op 80 kilometer van Milaan: vijf maal per week rijdt er een trein met 22 wagons op en af. Meer dan een derde van de lading is voeding of voedinggerelateerd, wat goed is voor jaarlijks 6.500 voedselcontainers. Zo zit er onder meer suiker en rijst in containers voor bulkgoederen, olie in tanks, bevroren voeding en kaas in koelcontainers (‘reefers’)…

De suiker komt via Frankrijk naar Gent en wordt in Italië gebruikt voor frisdrank. Suiker is goed voor de helft van de voedingslading van deze treinverbinding. Omgekeerd komt er vanuit Mortara veel wijn, palm- en olijfolie, aardappelen en (risotto)rijst met de trein naar Gent.

Naast voeding zijn de overige twee derde van de lading chemische producten en stukgoed.

Gent als overslagcentrum tussen productie en distributie
Gent heeft heel wat te bieden voor de spoorverbinding met Mortara over een afstand van zo’n 1.000 kilometer waar de trein 28 uur over doet. De Gentse haven is dan ook een echt overslagcentrum tussen productie en distributie van goederen. Bovendien is Gent als multimodale zeehaven ideaal gelegen om vervoer naar het Europese achterland te verzorgen, in dit geval het Noord-Italiaanse Mortara in Lombardije. Gent ligt immers op het kruispunt van het Europese treinverkeer, het wegennet (E40 en E17) en de binnenwateren.

Oost-Vlaanderen op Expo Milano 2015
Van 29 juni tot 1 juli toont Oost-Vlaanderen zich op Expo Milano 2015 van zijn lekkerste kant. De vier partners – provincie Oost-Vlaanderen, stad Gent, Universiteit Gent en Havenbedrijf Gent – laten de bezoekers er letterlijk en figuurlijk proeven van hun troeven en expertise op het vlak van voeding: kom proeven van Oost-Vlaanderen op de Wereldtentoonstelling in Milaan – a taste of East Flanders @ Expo Milano 2015.

Meer… Port of Ghent 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten