Gevolgen verbod pulsvisserij nog niet te overzien

  • binnenland

Ondanks inzet van alle betrokken partijen gaat dinsdag 16 januari 2018 voor de Nederlandse Visserijgemeenschappen de geschiedenis in als een zwarte dag voor de Visserijsector. Dat meldt het Bestuurlijk Platform Visserij in Urk vandaag. Het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid tegen de legalisering van de pulsvisserij gestemd. De sociaal-economische gevolgen voor de visserijgemeenschappen zijn niet te overzien.

Gedeputeerde van Zeeland en voorzitter van het Bestuurlijk Platform Visserij, Jo-Annes de Bat, en wethouder Geert Post van Urk zijn diep teleurgesteld en aangeslagen door de stemming in het Europarlement. Jo-Annes de Bat “We hebben als visserijgemeenschappen en –regio’s in nauw contact met de visserijorganisaties en de Nederlandse Europarlementariërs steeds gestreden voor de legalisering van de puls. Dat die er nu niet komt is dan ook een klap in het gezicht van de sector.” De afgelopen jaren is flink geïnvesteerd in de nieuwe vismethode. Een innovatieve vismethode die zorgt voor minder bodemberoering, minder gasolieverbruik, minder CO2 uitstoot en inderdaad betere verdiensten voor de sector.

Geert Post: “Het is werkelijk niet te begrijpen dat de emotie vanuit Frankrijk het heeft gewonnen van de feiten van wetenschappelijk onderzoek.”

Bestuurlijk Platform Visserij gaat alles in werk stellen om het tij te keren 
Tijdens een persconferentie van de Nederlandse Europarlementariërs werd dinsdagmiddag al opgeroepen om Eurocommissaris Vella te vragen zijn voorstel in te trekken. Dat zou tijdwinst kunnen betekenen voor de sector en daardoor ook voor de negatieve gevolgen van een totaal verbod voor de visserijgemeenschappen. “Wij zullen als Bestuurlijk Platform Visserij alles in het werk stellen om het tij in elk geval nog enigszins te kunnen keren in samenwerking met alle betrokken partijen”, aldus De Bat.

Photo:

Related news

List of related news articles