Giek stort neer op offshore schip Pacific Osprey, 4 gewonden

Donderdagavond zijn zijn alle hulpdiensten uitgerukt richting de Eemshaven. Een gedeelte van de giek van een grote kraan aan boord van de Pacific Osprey is afgebroken en op het stuurhuis terecht gekomen. Er zijn meerdere kabels gebroken. Er zijn 3 mensen lichtgewond geraakt en 1 zwaargewond. Naast de brandweer, politie en ambulance was ook de traumaheli ter plaatse. Eén slachtoffer moest door de brandweer van boord worden gehaald. Tekst gaat verder onder de foto.

Trauma helikopter bij de Pacific Osprey. Foto: Mariska Burema

Het incident gebeurde toen het schip omhoog werd gelift aan de kade. Op het moment dat het onderdeel van de giek brak werd er onderhoud aan de kraan gepleegd en het schip heeft hierdoor aanzienlijke schade opgelopen.

Mikkel Gleerup, CEO van Swire Blue Ocean: “De veiligheid en het welzijn van onze mensen is altijd onze eerste prioriteit. Alle steun en middelen zijn gemobiliseerd om de getroffenen te helpen. We zitten er bovenop en werken volledig samen met de lokale autoriteiten.”

De Pacific Osprey van Swire Blue Ocean is momenteel bezig met de bouw van het Hohe See windpark vanuit de Eemshaven. Er staan drie monopiles en drie transition pieces aan boord.

De gebroken giek op het stuurhuis van de Pacific Osprey. Foto: Mariska Burema