Gif gevonden in mosselen en oesters uit Oosterschelde

  • binnenland

Vorige week is het gevaarlijk natuurlijk gif tetrodotoxine gevonden in mosselen en oesters. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2 delen van de Oosterschelde de schelpdieroogst ingeperkt. Particuliere vissers en recreanten wordt geadviseerd voorlopig geen mosselen of oesters te rapen uit deze gebieden.

Tetrodotoxine is geen schelpdiergif, het is vooral een vissengif. De kogelvis, die stekelige vis die zichzelf kan opblazen, is berucht vanwege tetrodotoxine zo meldt NRC. Het gif veroorzaakt verlammingsverschijnselen en legt zenuwcellen plat. Er is geen tegengif voor. Hoe het gif in de Oosterschelde terecht is gekomen is onduidelijk. De NVWA controleert sinds 1 jaar op tetrodotoxine bij mosselen en oesters.

Mosselen die nu verkocht worden zijn gecontroleerd en kunnen gewoon gegeten worden
Alle mosselen die nu in de winkel liggen zijn door de controle gekomen en kunnen gewoon gegeten worden. Daarnaast moet er een hele grote hoeveelheid aan mosselen gegeten worden met schelp voordat het gif schade aan zou kunnen richten. De NVWA heeft een flinke veiligheidsmarge ingebouwd.

Mosselen worden wekelijks getest
De NVWA bemonstert wekelijks alle productiegebieden in het kader van het geldende voedselveiligheidsprogramma Schelpdieren. Zodra nieuwe monsters aantonen dat de scheldieren uit de gebieden weer vrij zijn van het gif dan stelt de NVWA de gebieden weer open.

 

 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten