Gitana Extreme blinkt uit in lichte omstandigheden op dag 2 iShares Cup

Zeer lichte weersomstandigheden (circa 5 knopen) domineerden de tweede wedstrijddag van de iShares Cup 2009 in Amsterdam. Slechts vier van de geplande zes wedstrijden konden worden gevaren en vier verschillende boten sleepten de overwinning binnen. Geen spierballen, maar hersenen waren nodig om te kunnen winnen vandaag in de IJhaven.

Klassementsleider Oman Sail Masirah heeft de schade die gisteren na een aanvaring met BT werd opgelopen ’s nachts kunnen herstellen en verscheen vanochtend weer aan de start. De redress die ze kregen toegekend (een gemiddeld aantal punten voor de gemiste races) beperkte de schade enigszins, maar de Extreme 40 van Pete Cumming heeft een behoorlijke achterstand opgelopen en staat nu zesde in het Amsterdamse klassement. Ook hun overall positie staat onder druk, maar Cumming en zijn bemanning hebben zondag nog om hun achterstand goed te maken.

Het was zaterdag Gitana Extreme – Groupe LCF Rothschild die het beste omging met de extreem lichte omstandigheden in de IJ-haven. Loick Peyron deed er alles aan om Oman Sail Renaissance aan de kop van het tussenklassement te houden, maar moest uiteindelijk toch de Gitana Extreme van Yann Guichard voor laten gaan. Het team van Guichard wist met twee derde en een eerste plek het stabielst te varen in de moeilijke omstandigheden en had daardoor geen last van de DNF (Did Not Finish) waar ze in de eerste race van vandaag tegenaan liepen. Met die penalty hadden alle teams vandaag te maken aangezien het erg moeilijk was altijd binnen de maximale tijd te finishen.

Het Nederlandse team Holmatro van schipper Mitch Booth zet zijn goede vorm voort met twee maal een tweede plek, een vijfde plaats en een onvermijdelijke DNF. Holmatro staat daarmee voorlopig op een derde plaats in het Amsterdamse klassement. Booth vat de wedstrijden van vandaag compact samen: “Geen spectaculaire races, maar meer een potje schaken”. Het leek de 8000 toeschouwers weinig te deren, terwijl ze van zon en een drankje genoten op de Veemkade en het Nederlandse team aanmoedigden.

“In dit soort condities is het zaak zo voorzichtig mogelijk te bewegen in de boot, om niet onnodig snelheid te verliezen”, vervolgt Mitch Booth. “We zijn continu op de uitkijk naar een zuchtje wind, op zoek naar rimpelingen op het wateroppervlak en bewegende vlaggen op de kade, allemaal indicaties dat daar wat wind te vinden is die ons net iets meer voordeel geeft dan de rest.”

De Extreme 40 van Oman Sail Masirah, die het klassement leidde voor de aanvaring, werd nog net op tijd voor het begin van de wedstrijden in de IJhaven gekraand nadat de reparatiewerkzaamheden de hele nacht door waren gegaan. Hoewel ze enige compensatie kregen in de vorm van een redress, een genoegdoening, blijven ze toch op een zesde plek in de ranglijst hangen. “Heel vervelend”, aldus schipper Pete Cumming. “Ik weet zeker dat we op eigen kracht verder zouden zijn gekomen. Maar dit is ook zeilen en zondag zullen we moeten proberen om de achterstand goed te maken.”

Zondag 27 september is de laatste wedstrijddag van de iShares Cup Amsterdam 2009. ’s Ochtends zullen er oefenwedstrijden worden gevaren in de IJ-haven en vanaf circa 13.00 uur beginnen de races. Er is live commentaar, een publieksbar en een publiekstribune aanwezig op de Veemkade, vlakbij het Amsterdamse Centraal Station.

Bron: iShares Cup, 27-09-2009;