Gratis rondvaarten tijdens Gentse Feesten

  • binnenland

North Sea Port organiseert ook dit jaar tijdens de Gentse Feesten haar traditionele rondvaarten in het havengebied van Gent. Van zaterdag 14 tot en met zondag 22 juli 2017 vaart het havenjacht ‘Jacob van Artevelde’ maar liefst drie keer per dag het havengebied in. In totaal kunnen 2.500 passagiers vanop het water het havengebied van binnenuit beleven. De rondvaarten zijn helemaal gratis, maar vooraf inschrijven is wel verplicht.

Vertrek aan de Rigakaai
De ‘Jacob van Artevelde’ vertrekt vanaf de Rigakaai (tegenover ‘Weba’ en ‘Decathlon’) in het Gentse havengebied. Er zijn drie afvaarten per dag: om 10.30 uur, om 13.30 uur en om 16 uur. De trip duurt anderhalf uur. Tijdens de rondvaart geeft een gids uitleg over de haven en over wat er op de kaaien en het water te zien is. Per rondvaart kunnen er 90 passagiers aan boord. In totaal zullen zo bijna 2.500 passagiers het havengebied ontdekken.

Wel even inschrijven
De rondvaarten zijn gratis, maar inschrijven is noodzakelijk. Online via www.northseaport.com/gentsefeesten en telefonisch via Gentinfo (vanaf 12 juni, +32 9 210 10 10). Per reservering kunnen er maximaal 6 personen worden ingeschreven. Als je inschrijft maar niet komt opdagen, wordt er 5 euro per persoon gefactureerd.

Het jacht is moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Men dient zelf – eventueel onder begeleiding – een aantal passen te kunnen zetten om het schip te betreden. Er is geen aangepast toilet.

Varen van dok naar dok
Het vertrekpunt van de rondvaart is de Rigakaai langs het Grootdok aan het begin van het havengebied. De ‘Jacob van Artevelde’ vaart van daaruit richting Kluizendok en terug. Onderweg ziet men onder meer de chemische bedrijven, de Ringvaart rond Gent, de papierfabriek Stora Enso, bergen schroot, het Sifferdok met de assemblagefabriek van Volvo Car, de sinaasappelsapterminals en graansilo’s, het Mercatordok vanwaar grote schepen met rollend materieel op en af naar Zweden en Noorwegen varen, de bedrijven aan het Rodenhuizedok die biobrandstof maken, ArcelorMittal Gent, het Kluizendok met de containerterminal en tal van overslagkades.

Rondvaarten, ook op zaterdagen het hele jaar door
De voorbije jaren waren deze rondvaarten tijdens de Gentse Feesten volzet. Maar ook het hele jaar door kun je op zaterdag het havengebied per rondvaart verkennen. In totaal bezoeken jaarlijks meer dan 10.000 mensen het Gentse havengebied aan boord van het havenjacht. Inschrijven voor de rondvaarten op zaterdagen kan via www.northseaport.com/rondvaarten.

Related news

List of related news articles