Greenpeace schip ‘Esperanza’ zaterdag open voor publiek in Amsterdam

Zaterdag 30 maart is de Esparanza van Greenpeace open voor publiek van 10:00 tot 16:00 in Amsterdam-Noord bij Kaap de Groene Hoop op het NDSM-terrein. De gratis rondleiding duurt een half uurtje. Het voormalige brandbestrijdingsschip is het grootste schip uit de vloot van Greenpeace.

De 'Esperanza' van Greenpeace is open voor publiek zaterdag. Foto, Greenpeace.
De ‘Esperanza’ van Greenpeace is open voor publiek zaterdag. Foto, Greenpeace.

De ijsbreker ‘Arctic Sunrise’ van Greenpeace ligt ook aan de kade, deze is te bezichtigen vanaf de kant. Greenpeace heeft in totaal drie actieschepen, die zij over de hele wereld inzetten. Dat maakt het extra bijzonder dat er nu twee van de drie in Amsterdam te zien zijn. De schepen varen onder Nederlandse vlag en vertrekken na het weekend weer, aar naartoe is niet bekend gemaakt.

De open dag wordt mede mogelijk gemaakt door werkhaven Kaap de Groene Hoop, waar de schepen liggen. Kaap de Groene Hoop is naast de NDSM-pont aan de Ms van Riemsdijkweg 51 te Amsterdam.

Speciaal voor deze gelegenheid serveert de IJ-kantine een ‘Greenpeacelunch’ waarvan 2 euro wordt gedoneerd aan Greenpeace.

Over de Esperanza

De Esperanza (Spaans voor hoop), is onder andere ingezet om aandacht te vragen voor kwetsbare gebieden in zee die bescherming nodig hebben. Afgelopen najaar was het schip bij de haven van Rotterdam betrokken bij een actie tegen palmolie, waarvoor oerwoud in Indonesië is gekapt.

Over de Arctic Sunrise

De ijsbreker werd in 2013 wereldnieuws toen 30 bemanningsleden, waaronder twee Nederlanders, door Rusland werden gearresteerd en vastgezet. Ze waren op een missie om de Noordpool te beschermen tegen olieboringen. Afgelopen jaar was acteur Javier Bardem aan boord van het schip bij de Zuidpool om daar aandacht te vragen voor dit natuurgebied.