Groningen Seaports krijgt 1e mobiele ballastwatersysteem

  • binnenland

Groningen Seaports heeft de primeur met het mobiele behandelsysteem voor ballastwater ‘InvaSave’ van van Damen Shipyards. De havenbeheerder gaat de installatie inzetten voor zeeschepen in Delfzijl en Eemshaven. Tijdens het ‘Delfsail’ zeilfestival van 30 juni t/m 3 juli in Delfzijl toont Damen Shipyards het eerste InvaSave exemplaar uit de productieserie. 

Damen’s InvaSave is het 1e ballast water treatment systeem (BWT) ter wereld speciaal ontworpen voor gebruik in havens en andere mobiele toepassingen. De in een zeecontainer geïnstalleerde plug & play unit biedt scheepseigenaren een mobiel en economisch alternatief voor het achteraf in het schip inbouwen van een vast BWT systeem. Tevens biedt het havenbeheerders een mogelijkheid om hun dienstverlening aan de scheepvaart te verbeteren. De installatie kan middels een truck of een werkboot  aan de zijkant van een schip worden gebracht om het vervuilde ballastwater in één stap te zuiveren en af te geven.

InvaSave is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen Damen en Groningen Seaports, met als overige partners Koninklijke Wagenborg, Van Gansewinkel en de Nederlandse instituten voor marien ecologisch onderzoek Imares en MEA-nl. Het Waddenfonds was een andere belangrijke partner. Deze stichting voor de bescherming van de Waddenzee heeft een aanzienlijke financiële bijdrage geleverd om het project te realiseren.

“Onze ligging aan de Waddenzee geeft ons de verantwoordelijkheid om het proces van verduurzaming van de scheepvaart actief te ondersteunen”, aldus Bart van der Kolk, Coördinator Duurzaamheid bij Groningen Seaports. “Wij zijn nu helemaal klaar om het IMO-verdrag voor de behandeling van ballastwater te ratificeren”, zegt hij over de Ballast Water Management Convention van de International Maritime Organization. “Het InvaSave project was niet mogelijk geweest zonder de inspanningen van pioniers als Koninklijke Wagenborg, Van Gansewinkel, Imares, MEA-nl en Damen.”

SummerLabb tijdens DelfSail
Programmamaker en presentator Jan Douwe Kroeske verwacht enkele tienduizenden bezoekers op het SummerLabb, waarvan hij de initiatiefnemer is. Het SummerLabb is een demonstratie- en informatieplein om het publiek te informeren over allerlei duurzaamheidskwesties. “We zijn heel blij om hier ook de InvaSave unit te kunnen laten zien. Het betekent een grote stap vooruit op het gebied van de behandeling van ballastwater. Het is eigenlijk heel erg toepasselijk dat de 1e unit ter wereld in bedrijf komt bij de Waddenzee: een gebied van onschatbare internationale ecologische waarde.”

DelfSail is een terugkerend zeilvaartfestival en wordt vanaf aanstaande donderdag voor de zesde keer gehouden. Er zijn dan in Delfzijl meer dan 30 bijzondere schepen te bewonderen: tall ships (19), varend erfgoed, replica’s van historische schepen. Driemasters, schoeners, barken et cetera. Als iedereen die tussen 30 juni en 3 juli naar de Groningse zeehaven gaat, ook Damens innovatie gaat bekijken, zouden meer dan een half miljoen mensen de InvaSave unit zien. De organisatie van DelfSail rekent op zo’n 600.000 bezoekers.

Bekijk het bedrijfsprofiel van Damen

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten