Groningen Seaports wint zesde keer Ecoport certificaat

Groningen Seaports heeft donderdag voor de zesde keer het ecoports-certificaat ontvangen en is daarmee de eerste haven ter wereld die dit certificaat voor de zesde achtereenvolgende keer heeft ontvangen. Ecoports is een wereldwijd keurmerk voor duurzame havens die iedere twee jaar voortgang boeken in de milieuprestaties.

Het certificaat vervalt vervolgens ook weer na twee jaar.  Groningen Seaports krijgt het certificaat omdat Lloyds Register (de controlerende organisatie namens ESPO) vooral heeft geconstateerd dat het havenbedrijf veel doet om duurzaamheid en milieumaatregelen in haar gebied te ontwikkelen en te waarborgen. Te denken valt aan de realisatie van  industriewaterleiding, stoomleiding, waterstof, zonnepark, windmolens, mar ook de tijdelijke natuur, natuurmonitoring, en onderzoek naar hergebruik van composieten.

Groningen Seaports laat hiermee zien dat continu milieu-en duurzaamheidsprestaties levert in haar havens (Delfzijl en Eemshaven) en haven-gerelateerde bedrijventerreinen.  Isabelle Ryckbost, secretaris generaal van de Europese zeehavensorganisatie (ESPO) overhandigde het certificaat aan Cas König, directeur Groningen Seaports.

Groningen Seaports kreeg het certificaat tijdens een trilaterale havenbijeenkomst in Harlingen. De havens van Duitsland, Denemarken komen bij elkaar om ervaringen en projecten uit te wisselen. Deze bijeenkomst is ook ter inspiratie voor de Wadden ministers van Duitsland, Denemarken en Nederland (Carola Schouten), Cas is na afloop van deze bijeenkomst, als vertegenwoordig van de waddenhavens in Duitsland, Denemarken en Nederland ook met deze ministers het gesprek aan gegaan over de duurzaamheid van de havens langs de Waddenzee. Volgende week vrijdag gaan de ministers in de ministeriële conferentie afspraken maken over gezamenlijke ambities voor de Waddenzee.