Gronings visitekaartje op maritiem feest Hamburg

  • buitenland

Het programma voor de Groningse deelname aan de Hafengeburtstag in Hamburg krijgt steeds meer vorm. Groningen is door Hamburg uitgenodigd om van 8 tot en met 10 mei partnerstad te zijn van het grootste maritieme feest ter wereld, dat jaarlijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers trekt. Op een prominente plek, temidden van in totaal 3,5 kilometer aan attracties, presenteert Groningen het ‘Niederlande Groningen Festival’. Dit zal vooral een presentatie zijn van alles waar Noord-Nederland trots op is, op het gebied van toerisme, energie en Healthy Ageing.

Als partnerstad van de Hafengeburtstag treedt Groningen in de voetsporen van bijvoorbeeld Oslo, Basel en Buenos Aires. Het medegastheerschap is ook een bevestiging van de al langer bestaande samenwerking tussen Hamburg en Groningen. Gebaseerd op het eeuwenoude Hanzeverbond sloten beide steden een paar jaar geleden een hernieuwde intentieverklaring voor ‘culturele en economische samenwerking op het gebied van de creatieve industrie’. In de praktijk betekent dat vergaande samenwerking op het terrein van design, media, ICT, telecommunicatie, de gaming-industrie en tussen bijvoorbeeld Eurosonic/Noorderslag en het Reeperbahnfestival.

Letter of Intent
Het is de bedoeling om deze samenwerking tijdens de Hafengeburtstag te bekrachtigen en te versterken. Daarvoor tekenen Hamburg en Groningen een nieuwe Letter of Intent, waarbij ook energie en Healthy Ageing worden benoemd. Volgens wethouder Joost van Keulen, die ter voorbereiding op de Hafengeburtstag op werkbezoek was in Hamburg, is dat veel meer dan alleen een mooi stuk papier: “In Europees verband vormt de lijn Groningen-Hamburg, met alles wat daar tussen en omheen ligt een sterke economische regio. Het is geweldig dat de tweede stad van Duitsland, met bijna twee miljoen inwoners, zo nadrukkelijk onze kant uitkijkt. Dat biedt voor het Noordnederlandse bedrijfsleven mooie kansen om aan te haken.”

Niederlande Groningen Festival
Het ‘Niederlande Groningen Festival’ speelt zich tijdens de Hafengeburtstag af op de Kehrwiederspitze, de punt van het beroemde pakhuizeneiland in de Elbe: Speicherstadt. De precieze programmering voor dit festival is nog niet helemaal rond, maar krijgt inmiddels wel aardig vorm. Duidelijk is dat Noord-Nederlandse bedrijven en instellingen hun specialiteiten zullen presenteren in speciaal voor dit doel omgebouwde zeecontainers.

Meer… Gemeente Groningen en Niederlande Groningen Festival

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten