Grootste containerschip ter wereld eind juni in Rotterdam

Na de aankomst van de MOL Triumph (20.170 TEU) op 19 mei en de aankomst van de Madrid Maersk (20.568 TEU) op maandagmorgen 12 juni, arriveert naar verwachting op vrijdagmiddag 23 juni rond 17:00 uur de OOCL HongKong in Rotterdam. Het is met 21.100 TEU ’s werelds grootste containerschip en arriveert tevens in Europa in de havens van Felixstowe, Gdansk en Wilhelmshaven.

Twee jaar lang was MSC Oscar de grootste
Ruim twee jaar lang voerde de MSC Oscar de lijst van grootste containerschepen aan, maar dit voorjaar is het schip verdrongen uit de top 3. De aankomst van de drie ULCC’s (ultra large container carriers) onderschrijft het belang van de schaalvergroting in de containeroverslag. Emile Hoogsteden, directeur Containers, Breakbulk & Logistics: “Rotterdam is de enige haven van Noordwest-Europa waar deze grote schepen zonder beperkingen kunnen aanmeren.”

Maasvlakte 2 is op stoom
Hoogsteden is ook blij met de groei in de Rotterdamse containersector (8,8% in volume (TEU), 10,8% in gewicht) in het eerste kwartaal van 2017. “De groei van de containeroverslag komt voor een groot deel doordat Maasvlakte 2 nu echt op stoom is.” De nieuwe terminals op Maasvlakte 2 draaien steeds beter en rederijen hebben forse hoeveelheden lading die eind 2015/begin 2016 naar elders was verschoven, weer naar Rotterdam verplaatst.

Directeur Ronald Lugthart van Rotterdam World Gateway, één van de twee volledig geautomatiseerde containerterminals op de Maasvlakte 2, bevestigde dat vorige maand tijdens de aankomst van de MOL Triumph: “De bezettingsgraad van onze volledige geautomatiseerde terminal ligt nu rond de 90%.”