Grootste kraanschip ter wereld ‘Sleipnir’ aangekomen in Rotterdam

Het grootste half afzinkbare kraanschip ‘Sleipnir’ is afgelopen zondag vanuit Trinidad aangekomen in het Calandkanaal in Rotterdam. Het schip is voor het eerst in de haven van Rotterdam. Sleipnir is in juli 2019 in de vaart genomen door Heerema. Voor Trinidad is Sleipnir al in Braziliaanse en Israëlische wateren aan het werk geweest. In Rotterdam wordt het schip voorbereid voor toekomstige ontmantelingswerkzaamheden op de Noordzee. De verwachting is dat het schip eind maart weer gaat vertrekken.

Sleipnir, het grootste kraanschip ter wereld. Foto, Heerema.

Sleipnir is vernoemd naar de achtvoetige hengst van de Noorse god Odin. Het schip is 220 meter lang, 102 meter breed, biedt plaats aan 400 werknemers en weegt het 119.000 ton. Sleipnir heeft in september 2019 al hijsrecords voor kraanschepen gebroken met een lift van 15.300 ton. Het half afzinkbare schip heeft twee kranen aan boord, die elk 10.000 ton kunnen tillen. Dit vermogen maakt het geschikt voor de grootste offshore-klussen, zoals het bouwen van windturbines op zee, het ontmantelen van oude platforms of het bouwen van de belangrijkste offshore-constructies.

Sleipnir vaart op LNG

Dankzij de twee grote gestroomlijnde drijvers van Sleipnir kan het schip relatief snel (gemiddeld 20 kilometer per uur) varen met een beperkt brandstofverbruik. Bijzonder aan Sleipnir is dat het een ‘dual fuel’-aandrijving heeft en daardoor volledig op LNG kan varen.

Duurzaamheid

Heerema investeert actief in duurzaamheid. Meest recentelijk was het testen van alternatieve brandstoffen op Thialf, een half afzinkbaar kraanschip met een hefvermogen van 14.200 ton. Daarnaast werken zij samen met Eneco en het Havenbedrijf aan walstroom voor zijn ligplaats aan het Calandkanaal. Door de op LNG varende Sleipnir te gebruiken, werkt Heerema aan het zo schoon mogelijk opruimen van verouderde boorplatforms.

Foto: Sleipnir Heerema