Grootste oefening marine ten einde

Joint WarriorOchtendschemeringBezienVanafHr.Ms.Evertsen

 

Een groot aantal deelnemers aan Joint Warrior in de ochtendschemering bezien vanaf de Hr. Ms. Evertsen. Foto: Ministerie van Defensie

“Joint Warrior is de enige Europese oefening waarbij het complete scala van maritiem en amfibisch optreden aan de orde komt. Dat is dan ook de reden dat we met een groot aantal eenheden deelnemen, op en vanuit zee”, zei de commandant van een van de deelnemende taakgroepen uit scenario, commandeur Peter Lenselink.

De internationale amfibische oefening in Schotse wateren kwam vandaag na ruim 2 weken ten einde. Vanuit Nederland deden het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Evertsen, het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam, de mijnenjager Hr. Ms. Urk, het hydrografisch opnemingsvaartuig Hr. Ms. Luymes, de onderzeeboot Hr. Ms. Bruinvis en het patrouilleschip Zeeland mee. Daarnaast maakten het 2e Mariniersbataljon, de 2e Bootcompagnie van het Korps Mariniers en 2 Cougar-transporthelikopters volop deel uit van de oefening.

Werkwijze
Het sleutelwoord tijdens Joint Warrior was samenwerking. Behalve het multinationale vlootverband waren er meer dan 60 Engelse mariniers werkzaam op en vanaf Hr. Ms. Rotterdam. Britse en Nederlandse mariniers werken dit jaar al precies 40 jaar nauw samen. “Dat merk je goed”, licht luitenant-kolonel Jeff MacMootry toe. “Veel van onze mannen zijn amfibisch opgeleid in Engeland, dus wij kennen elkaars werkwijze door en door”, aldus de commandant van het 2e Mariniersbataljon.

Complex
Commandeur Lenselink had in de oefening de leiding over een zogenaamde Multi National Force, die door de Verenigde Naties was gevraagd om stabiliteit in de onrustige regio te brengen. In het complexe scenario vierden politieke conflicten, terrorisme, drugssmokkel en piraterij hoogtij. “Joint Warrior is de maatstaf voor maritiem oefenen”, verzekerde Lenselink.

Voorbereiding
Behalve het verstevigen van operationele eenheden, gebruikte de staf van het Netherlands Maritime Force de oefening ook als voorbereiding op de antipiraterijmissie Atalanta in de Hoorn van Afrika.

Meer… Defensie