Grootste renovatie Afsluitdijk sinds aanleg gestart: werkzaamheden en overlast tot 2022

Afsluitdijk, bron RWS

De Rijkswaterstaat is gisteren van start gegaan met de grootste renovatie van de Afsluitdijk sinds aanleg, wat gepaard zal gaan met een lange periode van hinder.

De dijk zal verhoogd en versterkt worden met speciaal ontwikkelde betonblokken. Ook komt er een nieuwe stormvloedkering, worden de huidige sluizen versterkt, en komen er bij Den Oever nieuwe sluizen en twee grote pompgemalen om meer water af te kunnen voeren van het Ijsselmeer naar de Waddenzee. De versterking van de dijk en de reconstructie van de A7, die hiermee samen zal gaan, zijn volgens de Rijkswaterstaat nodig om de dijk klaar te maken voor de toekomst.

Verkeersoverlast
Een nadeel van deze grote klus is de onvermijdelijke verkeersoverlast die hiermee gepaard gaat. Ondanks dat de dijk een lengte heeft van 32 kilometer is het werkvlak relatief smal, wat betekent dat de komende jaren de weg geregeld (deels) wordt afgesloten. Tijdens deze afsluitingen wordt het verkeer steeds over één rijbaan geleid. Gisteren is als eerste de A7 aan de Noord-Hollandse zijde afgesloten, wat twee weken gaat duren. Daarna is de weg bij Kornwerderzand aan de beurt voor een paar dagen. Het fietspad blijft geopend.

De complete klus is naar schatting klaar in 2022 en gaat bij elkaar zo’n 550 miljoen euro kosten. Als het werk klaar is moet de Afsluitdijk tot 2050 opgewassen zijn tegen de stijgende zeespiegel en hevige stormen.

Gerelateerd nieuws

List of related news articles