Grootste zonnepanelenpark van België op dak van ArcelorMittal

Met de installatie van ruim 27.000 zonnepanelen op het dak, heeft ArcelorMittal in Gent het grootste zonnedak van België. Energieleverancier Eneco helpt hiermee ArcelorMittal Belgium nog meer te verduurzamen.
De stroom die de zonnepanelen opwekken gaat ArcelorMittal gebruiken voor zijn productie in Gent.

Grootste zonnedak van België ligt op gebouw ArcelorMittal in North Sea Port
Grootste zonnedak van België op het dak van ArcelorMittal in Gent. Foto, North Sea Port

In de afgelopen maanden heeft Eneco het zonnepanelenpark van zo’n 7,5 miljoen euro geïnstalleerd op het dak van ArcelorMittal in Gent. Het park bestaat uit 27.104 zonnepanelen waarbij maar liefst 157,2 ton staal is gebruikt. Het totaalgewicht van de installatie is 1,5 miljoen kilo. Daarmee heeft ArcelorMittal het vierde grootste zonnepark in België en zelfs het grootste zonnepark van België op een dak.

Duurzaamheidsstrategie extra kracht bijzetten

De nieuwe zonnepanelen gaan jaarlijks 10.000MWh produceren, dat is het energieverbruik van 2.900 gezinnen. Samen met de 10 geïnstalleerde windmolens en de 2 extra geplande windmolens is er met de zonnepanelen, binnenkort ongeveer 50MW groene stroom op de Gentse site. De duurzame energie die wordt opgewekt gaat ArcelorMittal volledig intern gebruiken om de productie te voeden.

Stap in duurzame richting North Sea Port

Voor North Sea Port is dit weer een stap in de duurzame richting. Met als doel om de haven duurzaam te ontwikkelen, stimuleert North Sea Port bedrijven om in te zetten op hernieuwbare energie.

Met deze investering zet ArcelorMittal Belgium de concrete uitvoering van zijn duurzaamheidsstrategie extra kracht bij. Het bedrijf volgt het klimaatakkoord van Parijs. Vandaag is er al 25 procent minder uitstoot dan in 1990, dat is 20 procent beter dan wat het klimaatakkoord van Parijs vooropstelt. In 2027 wil het bedrijf 43 procent minder uitstoot produceren waarbij het de ambitie heeft koolstofneutraal te zijn tegen 2050. Ruim 5.000 medewerkers krijgen ook de kans om mee te investeren in de zonnepanelen en kunnen zo van de opbrengst profiteren.

Over ArcelorMittal Belgium

ArcelorMittal Belgium, met vestigingen in Gent, Luik, Genk en Geel telt 5.800 medewerkers. De totale directe en indirecte tewerkstelling wordt op 13.000 jobs geraamd. Het bedrijf produceert hoogwaardig staal voor de meest uiteenlopende toepassingen in de automobielsector en andere industriële sectoren zoals de bouwsector, witgoedsector en verpakkingssector.