Grootste zonnepark van Nederland officieel in gebruik

  • binnenland

Peter Vest, CEO van het Duitse energieconcern Wirsol, heeft op 19 januari het grootste zonne-energiepark van Nederland officieel geopend in het Delfzijls havengebied. Het zonnepark is maar liefst 30 hectare groot (65 voetbalvelden). Wirsol heeft per januari 2017 met het energiebedrijf Eneco overeenstemming bereikt voor de afname van deze stroom.  

Met de bouw van dit zonnepark met zo’n 120.000 zonnepanelen is een investering van 40 miljoen euro gemoeid. De bouw heeft circa 1 jaar in beslag genomen. De zonnepanelen gaan groene enrgie leveren aan zo’n 7500 huishoudens. IJzebrand Rijzebol, wethouder van de gemeente Delfzijl: ‘Met dit grootste zonne-energiepark van Nederland geven we als gemeente het signaal dat duurzaamheid voor ons van groot belang is. Uiteindelijk zijn we als Chemiepark en gemeente samen in staat met respect voor het Waddenwerelderfgoed (Natura 2000) onze industrie steeds meer duurzaam in te richten.’

Langdurige samenwerking met Groningen Seaports
Volgens Peter Vest, CEO van Wirsol betekent de inwijding van het zonnepark Sunport Delfzijl het startschot voor een langdurige en succesvolle samenwerking met Groningen Seaports. “Voor WIRSOL is het zonnepark Sunport Delfzijl een belangrijk paradepaardje in Nederland. Met dit project kunnen wij als marktleider ook in de groeiende Nederlandse markt voor hernieuwbare energie een rol spelen. Op dit voorbeeldproject willen wij daarom in de toekomst meerdere projecten op het gebied van hernieuwbare energie in Nederland laten volgen”, aldus Vest.

Oranje-groene stroom (duurzame stroom uit Nederland)
Groningen Seaports is uitermate verheugd met deze investering in haar havengebied. Volgens Harm Post, directeur Groningen Seaports is deze investering in zogenaamde oranje-groene stroom (duurzame stroom uit Nederland) een belangrijke versteviging van de vestigingsfactor voor nieuwe bedrijven. “In toenemende mate is een tendens waarneembaar dat bedrijven zich in het Noord-Groningse havengebied alleen willen vestigen als er dergelijke oranje-groene stroom aanwezig is. Daarnaast wordt een belangrijke doelstelling in de realisatie van duurzame energie projecten gehaald zoals vastgelegd in een Green Deal akkoord met het ministerie van Infrastructuur en milieu”.

“We willen in 2035 21% duurzame energie gebruiken en in 2035 60%”
“Om deze stap succesvol te kunnen maken, moeten we inzetten op het beperken van het gebruik van energie en het opwekken van duurzame energie. We willen in 2035 21% duurzame energie gebruiken en in 2035 60%. En dat moeten we zo zien in te passen in ons landschap dat het leefbaar en herkenbaar blijft. We juichen de opening van dit grootste zonnepark van Nederland dan ook van harte toe”, aldus Fleur Gräper-Van Koolwijk, gedeputeerde Provincie Groningen.

 

Photo:

Related news

List of related news articles