Grote evacuatieoefening van P&O ferry ‘Pride of Hull’

Op 25 mei 2019 wordt er een grote evacuatieoefening ‘LIVEX’ georganiseerd vanaf de P&O ferry ‘Pride of Hull’. Tijdens de LIVEX trainen de Kustwacht, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), het Havenbedrijf Rotterdam en andere ketenpartners een massa-evacuatie van een ferry. Het doel is om met elkaar te trainen en te oefenen en ervoor te zorgen dat iedereen zijn rol weet bij een massa-evacuatie vanaf de zee. Hierdoor leveren de hulpdiensten een belangrijke bijdrage aan de maritieme veiligheid

View on Youtube.

De Berghaven in Hoek van Holland is de grote verzamelplek voor de honderden evacuees. Meerdere reddingsboten brengen opvarenden naar de Berghaven. Ook gaan er tientallen evacuees per helikopter naar vliegveld Rotterdam The Hague Airport.

Aanlandhaven

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond richt daarvoor een opvanglocatie in. In de haven zullen Noodhulpteams Plus klaar staan voor de opvang van slachtoffers. Dit alles wordt zowel ter plaatse als op afstand ondersteund en gecoördineerd door een Commando Plaats Incident (CoPI), een Regionaal Operationeel Team (ROT) en alle functionarissen en diensten die daarbij horen.

Meerdere lokaties

De LIVEX speelt zich af op de Maasvlakte, rondom de Berghaven in Hoek van Holland en op Rotterdam The Hague Airport. Daarbij wordt gebruikgemaakt van meerdere reddingboten, schepen, verschillende helikopters, het Kustwachtvliegtuig en voertuigen van de hulpdiensten. De verschillende deelnemers aan de oefening proberen de overlast voor omwonenden en omringende bedrijven zoveel mogelijk te beperken. Toch valt geluidshinder niet uit te sluiten.

Maasvlakte

De LIVEX werd in 2009 en 2014 gehouden op de Noordzee, en vindt dit jaar plaats op de Maasvlakte bij de palen 90-91. De reden hiervoor is dat twee sloepen en een evacuatiesysteem van de ferry zelf worden gebruikt. Door op de Tweede Maasvlakte te oefenen is er minder kans op onstuimig weer, zodat er zo veilig mogelijk geoefend kan worden.

Op www.reddingopzee.nl is het laatste nieuws over de oefening te vinden en informatie over de deelnemende organisaties en eenheden.