Grote kraan refit voor ‘Brave Tern’ van Fred. Olsen bij Damen Shiprepair Amsterdam

De Windcarrier Jack-up ‘Brave Tern’ van 132 meter hoog van Fred. Olsen heeft een grote kraan refit gehad bij Damen Shiprepair Amsterdam (DSA). Het grootste onderdeel was het invoegen van een 20 meter lang gedeelte in de hoofd kraanarm van de 800-tons kraan. Nu kan de kraan een hoogte bereiken van 120 meter en de volgende generatie windturbines installeren en onderhouden.

Het schip kan nu de nieuwste generatie windturbine-generatoren installeren zoals de 8 MW MVOW W164. Het schip kan de vier complete units per windturbine in een keer vervoeren (mast, gondel en bladen)

De hele operatie heeft 30 dagen geduurd. Alle kraankabels moesten eerst worden afgehaald voordat de kraan arm (giek) naar beneden gelaten kon worden en op een draagconstructie van containers kon rusten. Vervolgens is de kraan arm in tweeën gesneden en is het extra stuk ertussen gezet. Vervolgens zijn de kraankabels weer teruggeplaatst en voordat de kraan weer klaar was voor gebruik zijn er eerst belastingsproeven gedaan.

Het was een snelle actie voor DSA, een dag voordat het schip arriveerde kregen zij pas daadwerkelijk de klus binnen. DSA heeft in flitsend tempo een projectkantoor opgezet, de steunconstructie gebouwd en de mobiele kranen gepositioneerd om aan de operatie te beginnen. Deze inzet en de gunstige locatie heeft Fred. Olsen overtuigd om de refit bij DSA te doen. Dit is de eerste keer dat Fred. Olsen met DSA in zee gaat.

De upgrade van de Brave Tern maakt deel uit van een breder programma van Fred. Windcarrier van Olsen. Beide Jack-Ups worden op het niveau gebracht die nodig zijn om te kunnen werken met de nieuwe generatie 8 MW plus windturbines. Naast de kraanuitbreidingen zijn de poten op beide schepen met 14 meter verlengd.

Windcarrier ‘Brave Tern’ van Fred. Olsen bij Damen Shiprepair Amsterdam. Foto: Damen.