Grote opdracht voor Van Oord en Dredging International in Polen

Van Oord en Dredging International, een dochteronderneming van de DEME Group, hebben een groot baggercontract binnengehaald. Het gaat om het uitdiepen en verbreden van de 62 kilometer lange Świnoujście – Szczecin-vaargeul in Polen. Hierdoor komt er een betere toegang tot de zeehaven Szczecin, de capaciteit van de haven wordt groter en is er ruimte voor het groeiende vrachtvolume.  

Van Oord en DEME samen aan het werk in een rivier. Foto, Van Oord.

Het contract heeft een waarde van zo’n 313 miljoen en wordt medegefinancierd door de Europese Unie. Het project gaat eind 2018 van start en gaat naar verwachting 3,5 jaar duren.

Het project is een design- en buildcontract voor het uitdiepen en verbreden van de vaargeul van 62 kilometer van -10,5 meter tot -12,5 meter. Het gebaggerde materiaal wordt gebruikt voor de aanleg van twee kunstmatige eilanden in de lagune van Szczecin.

Ook worden de onderwater taluds en kademuren langs het kanaal versterkt en kabels en navigatiehulpmiddelen verplaatst. Aandacht voor milieu en de samenwerking met alle stakeholders zijn belangrijke elementen bij de uitvoering van het project. Voor dit project worden verschillende soorten materieel ingezet.

“Het is een uitdagend project en een kans om te tonen dat Van Oord en DEME de klant geïntegreerde baggeroplossingen kunnen bieden. Ons projectteam kijkt ernaar uit om nauw samen te werken met onze klant en alle stakeholders, om zo te kunnen bijdragen aan de verdere modernisering van de maritieme infrastructuur in Polen en tegelijk het milieu tijdens de uitvoering te verbeteren”, aldus Govert van Oord, Area Director Europe bij Van Oord.