Grote Search and rescue oefening voor de kust van Noordwijk

Op woensdag 15 mei is er een grote multidisciplinaire SAREX oefening (SAREX – Search and rescue exercise) uitgevoerd door verschillende hulpdiensten. Het scenario speelde zich af in zee en op het strand, ter hoogte van de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk aan Zee.

View on Twitter.

Situatie in scene gezet

Einde van de middag kregen de eerste hulpdiensten een alarmering met de melding over een aanvaring tussen een motorjacht en een raft. Er waren maar liefst 6 drenkelingen te water waarvan een aantal ernstig gewond. Door het grote aantal slachtoffers en drenkelingen werd de reddingsactie opgeschaald naar GRIP 1 en werden extra ondersteunende hulpdiensten ingeroepen. GRIP is de naam van de werkwijze waarmee bepaald wordt hoe de coördinatie tussen hulpdiensten verloopt.

Omdat er meer middelen en bestuurslagen betrokken (kunnen) raken, moet er multidisciplinair afgestemd worden over de incidentbestrijding. In dit geval was de werkwijze Grip 1: Bronbestrijding. Incident van beperkte afmeting. Afstemming tussen de verschillende disciplines nodig.

Alle betrokken eenheden

Kustwacht centrum Den Helder, 112 Alarmcentrale Ypenburg, Politie Hollands Midden, Ambulancedienst Hollands Midden, Regionale Brandweer Hollands Midden, KNRM station Katwijk, KNRM station Noordwijk, Reddingsbrigade Katwijk, Reddingsbrigade Noordwijk, Mobiel medisch team (MMT), Staatsbosbeheer, Kustwacht SAR helikopter, Kustwacht patrouillevliegtuig.

De hulpverleners kijken terug op een nuttige en leerzame oefening en willen alle omstanders, ondernemers en omwonenden bedanken voor hun medewerking.