Haarlem int havengeld digitaal met Park-line

  • binnenland

Kikkeraanlegsteiger

Haarlem is de eerste gemeente in Nederland die het betalen van doorvaart- of liggeld digitaliseert via Park-line. Hierdoor hoeven vaartuigbezitters niet meer langs het havenkantoor om doorvaart- of liggeld te betalen. De gemeente Haarlem kiest voor betaalgemak voor de gebruikers op het water en maakt een efficiëntieslag op het gebied van handhaving.

Automatisch betalen van doorvaartgeld
Vaartuigbezitters die door de stad willen varen vragen online een digitaal vignet aan wat vervolgens zelf eenvoudig op het vaartuig kan worden bevestigd. Bij het binnenvaren van Haarlem wordt het digitaal vignet automatisch uitgelezen. Zo weet de havenmeester dat er een vaartuig is binnengevaren. Zodra het vaartuig Haarlem uitvaart stopt de transactie automatisch en betaalt de vaartuigbezitter maandelijks achteraf het doorvaartgeld via Park-line aan de gemeente Haarlem.

Ook het liggeld voor bezoekers in Haarlem wordt vanaf nu digitaal geïnd. Zodra een vaartuig is aangemeerd, stuurt de schipper een sms met het steigernummer naar Park-line. Bij vertrek meldt hij zich af via sms en betaalt de kosten maandelijks achteraf via automatische incasso. De handhavers controleren met behulp van een reader of de vaartuigbezitter heeft betaald voor de ligplaats.

“Met dit systeem bespaart de schipper zichzelf tijd en ongemak bij het betalen van lig- en doorvaartgeld.” aldus Quinten Lindemans van Park-line Water.

“Betaalgemak is ook op het water voor de gebruiker prettig en voor de gemeente efficiënt. Met dit systeem zijn we klaar voor de toekomst.”  aldus Maarten Noordhuis van de Havendienst van de gemeente Haarlem. “We zijn trots om als eerste gemeente in Nederland betalen op het water te digitaliseren en schippers die Haarlem aandoen dit gemak te bieden.”

Vaartuigbezitters die gebruik willen maken van Park-line kunnen zich inschrijven via de website van Park-line, www.park-line.nl/water.

Related news

List of related news articles