Hackathon visserijafval levert vier toepasbare ideeën op

Afgelopen weekend organiseerde Stichting De Noordzee een hackathon over visserijafval op Urk. Team DataQuest heeft 2000 euro gewonnen met hun idee voor afvalregistratie. Stichting De Noordzee organiseerde VisHack II om visserijafval dat nu nog aanspoelt op de Nederlandse kust aan te pakken.

Het winnende Team DataQuest met de cheque van 2000 euro.

Vier multidisciplinaire teams werkten aan vier verschillende uitdagingen. Meer dan dertig enthousiaste deelnemers hebben zich ingezet voor een schone zee. De teams presenteerden zaterdagmiddag hun resultaten.

Data verzamelen van afvalzakken

Het winnende team werkte tot diep in de nacht aan software waarmee met QR-codes op afvalzakken precies gemeten kan worden wat voor afval welke boot aan wal brengt. De sector kan zo laten zien hoe ze zich inzetten voor een schone zee. Op dit moment ontbreken er exacte cijfers over de hoeveelheid bedrijfsafval (waaronder huishoudelijk afval, oud vistuig en klein gevaarlijk afval) die vissersschepen afgeven.

De ‘inflikkerbak’ van Team schoon schip

De tweede prijs van 500 euro ging naar Team Schoon Schip. Dit team bedacht een ‘inflikkerbak’. Deze bak sluit aan op de sorteerband op het dek, zodat vissers terwijl ze vis sorteren opgevist afval (groot en klein) in één beweging weg kunnen gooien. Dit plan voldeed volgens de jury volledig aan de vereisten: makkelijk, goedkoop en vandaag nog toepasbaar.

Alle ideeën de moeite waard om te ontwikkelen

De jury bestond uit Geert Post, wethouder van Gemeente Urk, Juriean Brands, secretaris van Bestuurlijk Platform Visserij en Barbara Holierhoek, bestuurslid Hulp in Nood en Ons Belang. De keuze viel de jury zwaar. Ze loofden de twee geldprijzen uit, maar vonden ook de andere ideeën de moeite waard om door te ontwikkelen.

Team Happy Nets wil klimrekken van omgesmolten visnetten plaatsen in visserijgemeenten, om kinderen te leren dat netmateriaal geen afval maar een grondstof is. Bij Team Lossen en Crossen stond het gemak van de visser centraal: het team bedacht een simpele, stapelbare afvalbak voor alle type afvalstromen.

Visserijsector wil aan de slag met de ideeën

De VisHack eindigde met veel positieve energie: de aanwezigen uit de visserijsector willen aan de slag gaan met de resultaten van de hackathon.

Over Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie en is dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting richt zich op vier doelen: ruimte voor natuur, schone zee, duurzaam voedsel en natuurvriendelijke energie. Samen met anderen werken wij aan een schone en gezonde Noordzee.