Hackmeldpunt bij cyberaanval in Rotterdamse haven

De havenmeester van Rotterdam, René de Vries, wil dat de bedrijven in de Rotterdamse haven een meldingsplicht krijgen bij cyberaanvallen op hun digitale systemen. De aanval vorige week met gijzelsoftware op de containerterminals van APMT heeft volgens hem duidelijk gemaakt dat er een grote impact kan zijn op de samenleving. “De vrijblijvendheid in het melden moet daarom verdwijnen”, zegt de Vries tegen fd.nl.

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zo snel mogelijk om de tafel
Woordvoerder Ruud Natrop van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft aangegeven zo snel mogelijk om de tafel te willen met de havenmeester en de andere betrokkenen. Wanneer bedrijven getroffen worden door een cyberaanval is Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de partij om zo snel mogelijk de brandweer, politie en Rijkswaterstaat in te lichten.

Meldingsplicht cruciaal
De meldingsplicht is voor De Vries cruciaal, in eerste instantie voor de veiligheid in de haven en daarna vanwege het economische belang. “Als bedrijven door een grote verstoring niet meer kunnen functioneren, heeft dat direct fysieke gevolgen in de haven”, aldus de Vries.

Hacks kunnen grote gevolgen hebben voor de samenleving
Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is het eens net de havenmeester dat cyberaanvallen grote gevolgen kunnen hebben voor de samenleving en dat hulpdiensten daar snel op moeten reageren.
De organisatie is het volledig met De Vries eens dat cyberaanvallen in de Rotterdamse haven zulke grote gevolgen kunnen hebben voor de samenleving dat hulpdiensten daar snel op moeten reageren. ,,Na de zomer willen we een uitgebreid plan hebben liggen voor het hackmeldpunt bij ons”, zegt Natrop tegen het AD.

Photo:

Related news

List of related news articles