Hans Horrevoets Memorial Trophy vaart nieuwe koers

Vanaf de ABN AMRO North Sea Regatta 2008 vaart de Hans Horrevoets Memorial Trophy een nieuwe koers. De familie van de in 2006 overleden zeezeiler bedacht een eenvoudige rekenformule om de winnaar te bepalen. De uitslag is op de gemiddelde teamleeftijd en resultaten in de twee offshores gebaseerd. Het komt erop neer dat de jongste bemanning met de hoogste klasseringen in de genoemde races de gedenkwaardige trofee verdient. Hiermee wordt het definitief een aanmoedigingsprijs voor jong talent, wat geheel in de geest van de geliefde zeezeiler is.

“We wilden het relateren aan de Vuurschepenrace en de North Sea Race, want zeezeilen was echt Hans zijn ding”, aldus vader Kees Horrevoets. Zijn zoon had een enorme passie voor oceaanraces, leidde aanstormende talenten op tot volwaardige zeezeilers, gold voor velen als een grote inspirator en stond bekend als vrolijk en vakkundig. In 1997-98 nam hij op jonge leeftijd al deel aan de Whitbread Round the World Race. In 2005 was hij betrokken bij de selectie van de ‘high potentials’ voor de ABN AMRO 2. Uiteindelijk belandde hij zelf ook aan boord en begon hij aan de Volvo Ocean Race. Totdat een vernietigende golf zijn droom wreed beëindigde. In de nacht van 18 mei 2006 spoelde Hans Horrevoets, net 32 geworden, op de Atlantische Oceaan van boord en overleed hij. Hij liet zijn vrouw Petra van Rij en dochters Bobby en Kit na.

HH-punten
Om de toewijzing van de trofee los te koppelen van een juryoordeel, bedachten Kees en zijn zoon Coen Horrevoets een nieuwe formule. Hun uitleg luidt: “De deelnemers kunnen op drie facetten HH-punten verdienen. Het eerste is de gemiddelde leeftijd van de gehele bemanning en de twee andere zijn de uitslagen van de beide offshores. Het team met het laagste aantal HH-punten wint. Het werkt dus heel simpel.”
Omringd door foto’s van haar geliefde, licht Petra van Rij de gedachte achter de nieuwe koers toe: “Ik vind het belangrijk dat Hans niet wordt vergeten. Daarom moet de uitreiking van deze Memorial Trophy goed gebeuren. Dat betekent ondermeer dat er altijd een winnaar moet zijn.” Tot dusver besloot een jury vanuit de organisatie naar wie de Trophy ging. Petra: “Daarmee wilden we dus geen risico lopen. Als er dan een keer een jaar geen jong talent is en ze slaan de uitreiking over, bestaat de kans dat de Memorial Trophy helemaal wordt vergeten. Dat mag niet gebeuren.”

Vlak na het tragische ongeval in 2006, stelde Alex van Leenen van SL Design BV in Den Haag de prachtig ontworpen trofee ter beschikking. In dat jaar ging de Hans Horrevoets Memorial Trophy naar de winnaar in de ORC 1A, Roark van schipper Kaan. Hans zou eigenlijk met dit jonge team een maand later hebben deelgenomen aan de Commodores’ Cup. Vorig jaar ging de trofee naar de No Limits van eigenaar Bol.

Bron: North Sea Regatta, 14-04-2008;