Harken presenteert Ultra High-load Captive Lier voor verfijnde trim op ‘gigajachten’

Harken presenteert, na langdurig onderzoek en testen, de Ultra High-load Captive lier. Die kan drie keer meer belasting aan dan de reeds bestaande Captive lieren, die tussen de 15.000 kg en 25.000 kg trekkracht hebben. De nieuwe Captive lier van Harken rondde trektesten tot 70.000 kg af en is daarmee uitermate geschikt voor de laatste generatie ‘gigajachten’ van 80 meter of groter. Naast de hydraulische Captive levert Harken ook een elektrische variant. Deze is stiller, efficiënter en kan de accu opladen bij het vieren van de schoot.

‘De capaciteit van deze nieuwe generatie Captive lieren is onvoorstelbaar”, zegt Corinne Rich van Harken. ‘De nieuwste ‘gigajachten’ kleineren de enorme krachten die we nu kennen op de megajachten. We wilden daarom klaar zijn om de industrie te leiden in de 40.000 kg tot 70.000 kg categorie.” Het constant, op elke windvlaag, trimmen van de schoot tijdens wedstrijden is normaal op een open boot of op een America’s Cup-jacht. Harken maakt het nu ook mogelijk met 70.000 kg schootbelasting. Denk daarbij aan zeilen met een oppervlak van 2.000 m2 of meer.

‘Voor dit project investeerden we ook in een van de grootste testbanken tot op heden”, aldus Andrea Merrello, technisch directeur van Harken. ‘De testbank met een lengte van 20 meter kan 100.000 kg belasting aan en simuleert alle dynamische krachten die je kunt verwachten op ‘gigajachten’ die de wereldzeeën bevaren. Het hebben van een goede testbank is cruciaal voor dergelijke projecten. Als je met zulke grote krachten te maken hebt, moet elk onderdeel immers apart worden getest.”

Extra informatie over Captive lieren
Een Captive lier spoelt een lijn op en spoelt een lijn af. Hierdoor werken deze lieren anders dan de normale schootlieren die men aan boord vindt. Het grote voordeel is dat een dergelijke lier onderdeks kan worden geïnstalleerd en veel grotere trekkrachten aan kan. Captive lieren worden altijd elektrisch of hydraulisch aangedreven.

Meer… On Deck