Harlingen investeert in cruisevaart en historische vloot

Harlingen laat een steiger bouwen van 180 meter lang voor de zee- en riviercruiseschepen en de schepen van de historische bruine vloot. Heuvelman-Ibis is op 8 juni gestart met de bouw van de multifunctionele drijvende steiger in de Willemshaven. De steiger wordt voor de start van het watersportseizoen 2018 in gebruik genomen.

Steeds meer cruisemaatschappijen nemen Harlingen op in hun vaarroute. Grenzend aan het Unesco Waddenzee werelderfgoed en de historische stadskern maakt Harlingen aantrekkelijk voor cruisereders.

Ook van groot belang voor de historische vloot 
De multifunctionele steiger is daarnaast van groot belang voor de schepen van de historische bruine vloot. Wethouder Le Roy: “Naast het ontvangen van zee- en riviercruiseschepen wil Harlingen met de steiger ook de historische zeilvaart beter bedienen. Zij hebben behoefte aan een goede aanmeermogelijkheid. Het op- en afstappen kan via de nieuwe steiger op een gebruiksvriendelijke manier plaatsvinden.”  

Harlingen wil meer toeristen aantrekken 
Cruise Port Harlingen is onderdeel van de opwaardering van de gehele Willemshaven. Harlingen wil nog meer toeristen verwelkomen in haar stad. De Willemshaven heeft de potentie een gebied te worden met internationale uitstraling waar de watersporter, toerist, ondernemer én Harlinger graag verblijft. Ondertussen is het Entrepotgebouw gerestaureerd en blaast leegstandsoplosser Carex nieuw leven in de nog leegstaande loodsen. Ook deze opwaardering van de Willemshaven wordt ondersteund door de Provinsje Fryslân.

Europese aanbesteding
De drijvende steiger is via Europese aanbesteding gegund aan waterbouwbedrijf Heuvelman-Ibis. De complete investering bedraagt ongeveer 3 miljoen euro. De gemeente Harlingen heeft voor de steiger subsidie ontvangen uit Wurkje mei Fryslân, het economische programma van de Provinsje Fryslân. Heuvelman-Ibis is ondertussen begonnen met de bouw van de steiger op het eigen terrein in Delfzijl. Naar verwachting starten de werkzaamheden in de Willemshaven eind oktober 2017.

Kijk voor meer informatie op www.cruiseportharlingen.nl

Related news

List of related news articles