Haven Antwerpen 24 uur per dag open voor vrachtwagens

De twee terminaloperators aan het Deurganckdok in Antwerpen, MPET en Antwerp Gateway, breiden vanaf maandag 20 maart hun openingsuren tijdens de weekdagen uit. De aan- en afvoer van containers per vrachtwagen kan nu doordeweeks 24 uur per dag gebeuren. 

De operatoren willen op deze manier de truckflow op hun containerterminal optimaliseren. Anderzijds hopen zij op deze manier ook een bijdrage te leveren aan de ontlasting van het Antwerpse en Wase wegennet tijdens de piekuren.

Een absolute piek om 17:00 uur 
Antwerp Gateway behandelt dagelijks zo’n 1700 vrachtwagens, MPET zo’n 2600. Een analyse wijst uit dat de behandelingstijd op beide terminals begint op te lopen vanaf 11.00 uur, met een absolute piektijd om 17.00 uur. Na 19.00 uur neemt het aantal vrachtwagens aanzienlijk af, waardoor ook de wachttijd aan de gates vermindert. Later op de dag aanmelden biedt dus een tijdswinst. Door de aan- en aflevering ook ’s nachts mogelijk te maken, worden deze daluren verder uitgebreid.

Bij MPET hanteert ook Medrepair vanaf 1 april de verruimde openingsuren. Global Container Services, het empty depot van Antwerp Gateway, zal vanaf de zomer meedraaien in het nieuwe regime. Tot die tijd blijft het depot open vanaf 5 uur tot 21.30 uur Op Antwerp Gateway wordt de blockstack nu mee geopend, zodat trucks hier ook terecht kunnen voor lege containers.

Vooraanmelding en vrijstelling moet op orde zijn
Aangezien de douane en customs desk tijdens de nacht voorlopig niet aanwezig zullen zijn, is het van groot belang dat de nodige administratieve regelingen voor de containers, zoals de vooraanmelding en de vrijstelling, op voorhand in orde zijn.