Haven van Gent stevent weer af op jaarrecord

Net als vorig jaar zit de haven Gent in de eerste negen maanden van dit jaar in de goederenoverslag op het hoogste peil ooit. In de eerste negen maanden komt het totale goederenverkeer voor zeevaart én binnenvaart samen op het beste peil ooit: 41,6 miljoen ton, goed voor een stijging van 3,5 miljoen ton (+9%).

Dit is ook nu voornamelijk te danken aan het beste niveau van de overslag via zeevaart, stelt het Havenbedrijf Gent vast. Maar ook de binnenvaart gaat boven over het niveau van 2016. De haven gaat eind dit jaar voor het tweede jaar op rij een record boeken. Vermoedelijk zal eind november het cijfer van de goederenoverslag van 2016 worden overschreden.

De overslag via zeevaart bleef toenemen tijdens de periode januari-september met als resultaat een totaal van 24,4 miljoen ton, een plus van 13,4%. De binnenvaart steeg met 3,4% tot 17,1 miljoen ton.

Zowel zeevaart als binnenvaart neemt toe 
Wat het derde kwartaal van 2017 betreft, registreerde de Gentse haven een totale goederenoverslag via zeevaart en binnenvaart van 13,4 miljoen ton. Dit is bijna 5% meer in vergelijking met het derde kwartaal van 2016. Zowel zeevaart als binnenvaart nemen toe.

Zeevaart beste kwartaal ooit
Voor zeevaart is dit het beste derde kwartaal ooit. De goederenoverslag via zeevaart kent met een totaal van 7,8 miljoen ton een stijging van haast 5% ten opzichte van vorig jaar.
De binnenvaart klokt af op 5,7 miljoen ton goederenoverslag, een stijging van eveneens bijna 5%.

Vierde schip van DFDS
In het derde kwartaal vertoonde de goederenoverslag via zeevaart een stijging van de ro/ro-goederen door de inzet van een vierde schip door de Deense rederij DFDS. Goed voor wekelijks 8 aanlopen tussen Gent en het Zweedse Göteborg. Ook de overslag van steenkool en meststoffen ging erop vooruit. Een daling werd onder meer bij de staalplaten opgetekend.