Haven van Hamad in Qatar officieel ingehuldigd

Op 5 september 2017 werd de haven van Hamad in Qatar, één van de grootste havens in het Midden-Oosten, officieel ingehuldigd onder toezicht van Emir Z.H. Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani. Deze nieuwe haven gaat helpen om de economische diversificatiedoelstellingen van Qatar te realiseren en de handel op te drijven voor de Qatar National Vision 2030 en daarna. Zodra alle bouwfasen klaar zijn, zou de haven van Hamad een capaciteit van 7,5 miljoen TEU per jaar moeten hebben.

MEDCO (Middle East Dredging Company), de dochteronderneming van DEME in Qatar, voerde de bagger- en landaanwinningswerken uit voor de nieuwe haven, één van de grootste projecten van DEME in het Midden-Oosten. Dit omvatte het baggeren van het 20 km lange toegangskanaal en een bassin voor een marinebasis, de landaanwinning met gebaggerd materiaal om een gebied van ongeveer 4,5 km² te creëren voor de bouw van de marinehaven en voor de nieuwe Economische Zone van Qatar, de bouw van golfbrekers aan elke kant van het toegangskanaal en steenstorting in de marinebasis. In het kader van dit project werd ongeveer 45 miljoen m3 materiaal gebaggerd en afgegraven, vooral harde rotsen. Op piekmomenten waren er ongeveer 1.600 mensen bezig met dit project. Milieubescherming bleek een topprioriteit op de site; zeegras, koraal en mangrove werden veilig verplaatst.

De werken moesten snel worden uitgevoerd. Wegens het toenemende scheepvaartverkeer in de aanloop naar de FIFA-wereldbeker in 2022 was de oude haven van Doha immers te klein en te druk geworden. Dankzij de uitstekende vorderingen van MEDCO kon het eerste commerciële verkeer maanden vroeger dan gepland beginnen. Al in december 2015 kwamen de eerste containerschepen aan in de haven van Hamad.

MEDCO, dat een sterke staat van dienst heeft in het Midden-Oosten, sleepte onlangs het contract voor de herontwikkeling van de oude haven van Doha in de wacht. Onder de vorm van een joint venture gaat MEDCO de baggerwerken uitvoeren om het toegangskanaal te verleggen. Deze haven zal in de toekomst dienst doen als cruiseterminal, die de grootste cruiseschepen van de nieuwste generatie kan ontvangen.

Photo:

Related news

List of related news articles