Havenarbeiders Rotterdam aan de slag met veiligheids-app

  • binnenland

Vanaf woensdag 28 september gaan 180 medewerkers van 9 contractors actief aan de slag met SAM. SAM is een digitaal en interactief leerplatform voor op de tablet of telefoon. Met SAM leren werknemers in de haven alles over veiligheid aan de hand van levensechte werksituaties met video, augmented reality en serious games. De keuzes die zij kunnen maken en hoe ze zelf de veiligheid kunnen verbeteren in de Rotterdamse haven. Op elk willekeurig moment kan een module van maximaal 10 minuten op een tablet of telefoon gemaakt worden. 

SAM is ontwikkeld door Innovatieplatform iTanks, onderzoeksbureau TNO en uitgeverij Malmberg. SAM is in co-creatie met managers health, safety, environment en quality (HSEQ) van bedrijven in de Rotterdamse haven ontwikkeld. SAM gaat ervoor zorgen dat werknemers in de haven continu leren over veilig werken en dat kennis daadwerkelijk blijft hangen en toegepast wordt. En SAM biedt inzicht en overzicht voor werkgevers en werknemers in de kwaliteit van de kennis van de werknemer.

In de pilot wordt SAM in een feedback loup aangepast aan de wensen van de gebruikers. Raffinaderijen en opslagbedrijven zijn positief over SAM en zien de ontwikkelingen met interesse tegemoet. Op 1 januari 2017 wordt de definitieve versie van SAM geïntroduceerd.

Rotterdam wil meest veilige en duurzame haven ter wereld worden
De Rotterdamse haven heeft de ambitie om zich te profileren als meest veilige en duurzame mainport van de wereld. Om dit te bereiken vraagt de Rotterdamse haven van haar werknemers een meer pro-actieve houding waarin zij met elkaar oplossingen zoeken. SAM als digitaal leerplatform brengt dit in de praktijk.

Related news

List of related news articles