Havenbedrijf Amsterdam en gemeente Zaanstad gaan intensiever samenwerken

Havenbedrijf Amsterdam N.V. en de gemeente Zaanstad gaan intensiever samenwerken op het gebied van riviercruise, marketing en acquisitie, en havengeld. Hiermee willen ze bedrijvigheid bevorderen en meer werkgelegenheid aantrekken. De partijen hebben hier een intentieverklaring voor getekend op 22 april.

Zaanstad en Havenbedrijf Amsterdam werken op verschillende terreinen al samen zoals in het Centraal Nautisch Beheer en in de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Noordzeekanaal gebied. De intentieverklaring is bedoeld om de samenwerking nu ook op andere terreinen te concretiseren. Door het intensiveren en uitbreiden van de samenwerking zien beide partijen kansen om het vestigingsklimaat te verbeteren en de internationale concurrentiepositie van de Metropoolregio Amsterdam te versterken.

Toerisme in de regio
De riviercruise is een groeiende markt en om deze markt optimaal te faciliteren is een nauwere samenwerking nodig. Toerisme is een belangrijke economische pijler in de regio en optimaal gebruik van de bestaande ligplaatscapaciteit is van belang om toeristenstromen goed te kunnen faciliteren. De afgelopen jaren is het aantal riviercruises in Amsterdam verder toegenomen. In de periode van 2012 tot en met 2014 is het aantal riviercruisecalls van 1382 naar 1685 gestegen en het aantal passagiers van ruim 321.000 naar ruim 430.000 gegroeid. De riviercruise vertegenwoordigt een economische waarde van circa 35 miljoen euro in de zin van bestedingen van passagiers in de regio. Gemeente Zaanstad heeft de ambitie om meer riviercruises aan te trekken. De Zaanse schans is met 1,6 miljoen bezoekers per jaar een belangrijke trekpleister en ook het centrum van Zaandam is een aantrekkelijke locatie voor toeristen.

Maatwerk voor bedrijven
Naast de belangrijke toeristische markt gaan beiden ook intensiever samenwerken op het gebied van marketing en acquisitie van bedrijventerreinen. Hierdoor kunnen Havenbedrijf Amsterdam en de gemeente Zaanstad de vraag van bedrijven en het aanbod van terreinen beter op elkaar laten aansluiten.
Hiermee kan optimaal en intensief ruimtegebruik worden bevorderd door het vestigen van het juiste bedrijf op de juiste plaats. Dit stimuleert vervolgens de bedrijvigheid.

Klantvriendelijkheid vergroten
Momenteel gelden in de havens van Zaanstad en Amsterdam verschillende regels voor de heffing van (binnen)havengeld. Gemeente Zaanstad en Havenbedrijf Amsterdam gaan onderzoeken of werkprocessen voor de inning van havengeld op termijn geïntegreerd kan worden, zodat dit voor de beroeps(binnen)vaart tot een eenvoudiger administratief proces leidt.

Koen Overtoom, Operationeel directeur Havenbedrijf Amsterdam: “Samenwerking is cruciaal voor het succes van de havens in de regio. Alleen daardoor kunnen we onze gezamenlijke groei en ambitie realiseren. Wij zijn blij onze samenwerking met de gemeente Zaanstad te kunnen intensiveren. Dit is een positief signaal naar onze klanten in de regio.”

Dennis Straat, Wethouder Economie gemeente Zaanstad: “Zaanstad heeft een stevige ambitie als het gaat om groei van werkgelegenheid. Wij verwachten dat de samenwerking met Havenbedrijf Amsterdam aan het realiseren van die ambitie gaat bijdragen.”

Meer… Port of Amsterdam