Havenbedrijf Rotterdam lanceert nieuw bedrijf PortXchange en neemt voortouw digitale transformatie

Het Havenbedrijf Rotterdam is sinds gisteren een bedrijf rijker: PortXchange. Het afzonderlijke bedrijf is gelanceerd om het Pronto-platform en de bijbehorende digitale scheepvaart-app beschikbaar te stellen aan havens wereldwijd.

Met Pronto biedt het Havenbedrijf Rotterdam een gemeenschappelijk platform dat rederijen, agenten, terminals, havenautoriteiten en andere (nautische) dienstverleners in staat stelt alle activiteiten tijdens een havenaanloop optimaal te plannen, uit te voeren en te volgen. Door de digitale scheepsvaart-app zal de efficiëntie van havenaanlopen worden vergroot en dus ook de uitstoot – zowel in de haven als tussen de havens – verminderen.

PortXchange-partnerschappen met Shell en Maersk

Met PortXchange als afzonderlijk bedrijf is het voor het Havenbedrijf Rotterdam mogelijk om partnerschappen met maken met uiteenlopende mondiale spelers. Door het voortouw te nemen bij de digitale transformatie is het Havenbedrijf Rotterdam in staat efficiënter en betrouwbaarder te worden. En dat is te merken: de eerste PortXchange-partnerschappen zijn al getekend met Shell International Trading and Shipping Company Limited (“Shell”) en A.P. Moller-Maersk.

Om te beginnen zal PortXchange, samen met Shell en Maersk, Pronto testen in verschillende havens in Europa en de VS, maar de ambitie voor de komende jaren is om Pronto wereldwijd een succes te maken en beschikbaar te stellen aan ruim honderd havens over de hele wereld.